VanAllesWat

Plantjes op de banner

Op de banner hierboven staan plantjes die we in september 2010 kochten (10 voor 10 euro, omdat de buitenplanten bij tuincentra voor de winter weg moeten).
De linkerrij van voor naar achter:
Geranium phaem, donkere ooievaarsbek - in 2012 is dit een plant van een halve meter in doorsnede geworden
IJslandse papaver, papaver nud. 'Gartenzwerg' - deze plant lijkt spontaan verdwenen
Dwerg herfstaster 'Prof. Anton Kippenberg' - bloeide al in 2010 en begint zich in 2012 al uit te breiden (dus is ook al gesplitst)
Middelste rij:
Klokjesbloem, campanula 'Dickson's Gold' - deze stond er altijd wat treurig bij, maar verraste ons in 2012 met schattige bloemetjes
Cosmos atrosanguineus - heeft het niet overleefd
Daglelie, hemerocallis 'Sammy Russel' - op de plek waar deze is geplant groeit iets, wat in 2012 naar een andere, hopelijk betere plek is verhuisd
Derde rij:
Hemelsleutel, sedum 'Herbstfreude' - deze plant heeft het niet overleefd, maar komt nu spontaan overal in de tuin op
Korenbloem, centaurea montana 'Grandiflora' - bloeide al in 2011 en in 2012 nog overdadiger
Vuurpijl/fakkellelie, Kniphofia 'Vincent Lepage' - deze plant leeft, maar daar is alles mee gezegd. In 2012 is hij naar een zonnigere plek verplant, waar hij hopelijk iets bijtrekt
Helemaal rechts:
Brandende liefde, lychnis chalcedonica - deze heeft het niet overleefd. In 2012 hebben we zaad hiervan gezaaid, waarvan enkele plantjes zijn opgekomen (mits dat geen onkruid is).
naar menu

Onze eerste tuin

Onze eerste eigen tuin was eentje op zandgrond, sprookjesachtig gelegen aan de rand van een bos. Door alle hoge bomen eromheen was het een typische schaduwtuin, waar weinig wilde groeien. Zelfs het gras had moeite zich te handhaven, hoewel het onkruid zevenblad het er heerlijk vond.
bostuin
Er waren links en rechts twee borders en linksachterin een babybadje als 'vijver', met daaromheen grind en ernaast een gipsen borstbeeld. Achter de schutting begon het bos, en twintig meter verderop liep een weg.
naar menu

Tweede eigen tuin

Onze volgende tuin bevond zich op de Friese klei. Het was een klein tuintje, maar heel vruchtbaar. Hier lukte het wel om planten mooi op te kweken en groeide ook het tuinplezier. tuintje

Van de voortuin zullen we vooral de ligusterhaag missen die zich geduldig in vorm had laten snoeien. Eerst met vierkante kantelen, later met rondere vormen:
ligusterhaag
naar menu

Plantjes juli 2012

nieuwe plantjes
Van links naar rechts:
Linksachter: Bosrank, Clematis 'Multi Blue' - een impulsaankoop bij de supermarkt, hij bloeit met prachtige blauwe bloemen. De plant heeft de winter niet overleefd.
Ooievaarsbek, Geranium 'Rozanne' - omdat we zo gecharmeerd waren van de ooievaarsbek die we in 2010 hadden gekocht, mocht er nog eentje in een lichter paarsere kleur bijkomen. Geen spijt van.
Bergamotplant, Monarda 'Cambridge Scarlet' - volgens de omschrijving gaat deze bloeien met prachtige rode bloemen. In het echt is hij mooier dan op de omschrijving!
Kogeldistel, Echinops bannaticus 'Taplow Blue' - een prachige distel die niet in de tuin mocht ontbreken!
Blauwe distel, Eryngium planum - na diverse pogingen hem uit zaad op te kweken, hebben we toch maar een plantje gekocht.
naar menu

Fruitboompjes

fruitboompjes
Sinds augustus 2013 hebben we een kersen- en een perenboom en nog wat 'impulsaankopen'.
De perenboom is een Pyrus communis 'Conference' en de kers een Prunus avium 'Stella'. De fruitbomen zijn zelfbestuivend en laagstammig en zouden zelfs geschikt zijn voor een boomgaard in potten (hoewel dat voor de bomen zelf waarschijnlijk niet zo goed is).

In 2014 zat er een kers aan de kersenboom, die erg lekker was. In 2015 zitten er al zeker meer dan 50 aan, dus dat is smullen geblazen!
In 2015 zit er ook een peertje aan de perenboom!

Tussen de aankopen zaten ook (van links naar rechts):
Anijs, Agastache rugosa 'Albastes' - deze plant hadden we al eerder aangeschaft, maar die ging dood. Op goed geluk nog een keer
Lampionplant, Physalis alkekengi franchetii - het zaaien van deze plant lukte niet, dus dan maar zo. De plant schijnt wel te woekeren...
Ridderspoor, Delphinium Magic Fountains - als je kleur in de tuin wilt, mag deze plant niet ontbreken (ook het zaaien van de ridderspoor ging niet naar wens)
Vuurpijl, Kniphofia uvaria - deze plant hadden we eerder al gekocht, maar die had nogal te lijden van slakken. Omdat hij zo mooi is, gaan we het nog eens proberen.
Lavendula angustifolia Hidcote - we zijn gek op lavendel
Lavendula angus. 'Munstead' - dus zoveel mogelijk lavendelsoorten zijn welkom. Van de nieuwe plantjes hebben we direct stekjes geknipt.
Andromeda blue ice - een op lavendel lijkende heide-achtige plant. En nog belangrijker: groenblijvend in de winter. Vooral de tuin naast de oprit heeft vaste planten nodig die groen blijven.
naar menu

Gratis plantjes

Plantjes zijn leuk, maar soms is het te gek om dure planten te kopen als iemand anders ze juist kwijt wil. Toen ik een mevrouw veel vrouwenmantel uit haar tuin zag verwijderen, heb ik gevraagd of ik wat mee mocht nemen. Ik kreeg er zelfs een aantal bonusplantjes bij.
Bij de baas van een van de (vele) vriendinnen van Bobby kreeg ik een rondleiding door hun prachtige tuin en mocht ik diverse plantjes meenemen.
Een andere mevrouw, ook weer iemand met een prachtige tuin, bewaart vaak stekjes voor me of de planten die niet meer in haar tuin passen.
Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, want langzaam wordt het steeds een beetje voller.