2016, jaar 7

ijzel

ijzel
5 januari: drie dagen ijzel, brrr...

naar menu

Compostbult

compost zeven
2 april: de oogst was misschien niet gigantisch, maar toch hebben we afgelopen jaar vier kruiwagens compost omgezet

Goede compost hoort naar bosgrond te ruiken. De rechterbak is een jaar onaangeroerd gebleven, terwijl we nieuw keukenafval en snoeiafval in de linkerbak gooiden.
Op de kruiwagen ligt een zeef gemaakt van gaas (1 x 1 cm). De rijpe compost uit de rechterbak gooi ik hierop, zodat grotere, nog niet verteerde delen op de zeef blijven liggen. Die gooi ik in de linkerbak om verder te composteren.

Nadat de rechter compostbult afgegraven is, verhuist de inhoud van de linkerbak naar de rechter, zodat in de linkerbak weer vers keuken- en snoeiafval gegooid kan worden.
De rechterbult krijgt zo rust om te composteren, een paar keer per jaar hussel ik de bult met de riek een beetje door voor een goede beluchting. Volgend jaar hebben we dan hopelijk weer vier kruiwagens eigen compost.
naar menu

Tuinmuurtje

tuinmuurtje
12 april: het muurtje langs de trap bestond uit losse gele bakstenen die we her en der in de grond vonden. Met metselspecie is er nu een echt muurtje van gemaakt.
Slakken kunnen nu geen beschutting meer vinden tussen de kieren en ook de hond kan het niet meer omver lopen

naar menu

Lente!

tulpen
22 april: het lijkt wel lente, maar de hagelbuien van 25 en 26 april zullen de rode dubbelbloemige tulpen fataal worden, waarschijnlijk omdat de bloem van zichzelf al heel zwaar is. De rest zal er beter tegen bestand zijn


tulpen
1 mei: in het cirkeltje in het grasveld staat nu ook een wilgenboompje, dat geeft dit stukje tuin direct meer diepte. Op de de voorgrond staat waarschijnlijk een Amerikaans vergeet-mij-nietje. Dit is een vaste plant en ook een goede bodembedekker

naar menu

Kersenbloesem

kersenbloesem
10 mei: van bloesem naar kersjes! Mmmm...

naar menu

Oprit

zijtuin
18 mei: de tuin naast de oprit is goed op dreef!

De paarse bloemen onderin zijn van het kruipend zenegroen, een bodembedekker die wel in toom moet worden gehouden. Daarachter staat een roodbloeiende brem die elk jaar uitbundiger wordt.
Het ligusterhaagje achter de brem groeit al flink en moet dit deel van de tuin iets beschutter maken.
De oranje bloemetjes erachter zijn klaproosjes en er bloeien meerdere paarse geraniums die zichzelf goed verspreiden.
De witte bloemetjes naast de tuin zijn van de sierframboos, je kunt er niet van eten en het woekert enorm!
Alle plantjes in dit deel van de tuin zijn zo goed als slakbestendig en zaaien zichzelf ook (te) goed uit.
naar menu

Bonsai

hypertufa bak
29 mei: het bonsaiboompje voor en na de snoei. Dit jaar zijn ook de wortels gesnoeid, zodat hij niet uit de pot kan barsten.

naar menu

Zomertuin

trap
19 jun: sinds de foto van 12 april is de tuin achter het muurtje flink gegroeid

naar menu

Oprit

tuin
3 juli: de roze prikneus is inmiddels woekerend aanwezig in de voortuin. Ook de gele teunisbloem knalt flink. Tijd om in te grijpen? Of toch gewoon lekker genieten van een echte bloemenzee? We kozen voor het laatste.

naar menu

Nieuwe beplanting

hypertufa trog
6 juli: de hypertufa trog is opnieuw beplant. In 2012 zetten we hier een blauwe distel en een hebe-struikje in, die nu zo groot werden dat ze een plekje in de tuin moesten krijgen.


Links achter het elfje staat een ienimini coniveer, de roze (geurende) bloemetjes zijn van een kleine anjerssoort genaamd Pink Kisses. Rechts daarvan staat eenzelfde mini hebestruikje dat we er in 2012 ook al in plantten, met ervoor een viootje en ernaast een Afrikaantje. Waarschijnlijk zijn ze rond 2020 te groot voor deze bak.
naar menu

Tuinmuurtje no. 2

tuinmuurtje
13 juli: het metselen van het andere muurtje ging verbluffend gemakkelijk, zodat er aan de andere kant van de trap ook een gemetseld muurtje moest komen.


En ook dit muurtje metselde zo fijn, dat nu aan de andere kant van de bank ook een muurtje moet komen. Dan hebben we ook een goede bestemming voor de stapels gedoneerde klinkers.
In de bak rechts staat het hebe-struikje dat in de trog hierboven stond. De maggiplant erachter is zo groot geworden, dat ik hem waarschijnlijk ga delen en in een pot zet. Zoveel maggiblad gebruiken we toch niet.
naar menu

Stenen tuinbank

tuinbank van stenen
13 juli: na het metselen van het muurtje, kon ook aan de bank worden begonnen.


Hiervoor gebruikten we halve stoeptegels met daartussen klinkers zonder metselspecie (en zonder grondige fundering, dus het is een experiment).
Voor de zitting was het nog even uitproberen hoe er een goede diepte gemaakt kan worden. De rugleuning en armleuningen worden ingezaaid met gras.
<<wordt vervolgd>>
naar menu

Distels

distels
2 aug: de kogeldistel is goed aangeslagen en de bloeiende kaardenbol op de voorgrond is zeer geliefd bij insecten

naar menu

Muurtje van pallets

tuinbank stenen
20 aug: dilemma: een muurtje hier zou een fundering nodig hebben. En bouwen kun je ook met pallets, waar we toevallig heel veel van hebben. Dus, waarom moeilijk doen als het ook leuk en gemakkelijk kan?


In de 'palletbakken' staan vetplantjes van eigen kweek. Ook is de verzameling mooie stenen en schelpen naar dit 'rotstuintje' verhuisd.
naar menu

Oprit en sloot

zijtuin
17 sep: de gele teunisbloem blijft maar bloeien. Op de voorgrond staat een gestekte kamperfoelie die al flink groeit



sloot
17 sep: het uitzicht over de sloot naast de oprit

naar menu

Herfst

tuin
4 okt: tegen de schutting achter bloeien herfstasters. Ook de rozen en teunisbloemen doen het nog erg goed


In het voorste perk rechts staat voorin een kerrieplant, erachter teunisbloem, een vlinderstruik (mini), roos en een kiwi die over de pergola wordt geleid. De groene, woekerende bodembedekker is maagdenpalm.
In het perk erachter staat een grote vlinderstruik en alweer teunisbloem (die zaait zich erg goed uit).

Links achter de bank staat een bamboe van de soort fargesia. Deze woekert niet zo erg als de bamboe die we eerder in de tuin hadden en die, als het goed is, nu helemaal weg is.Voorlopig staat de bamboe in een pot om het terras in de winter wat groener te maken.
Ernaast bloeien nog wat wilde bloemen die in een pot waren gezaaid. De ligusterstruik erachter begint langzaam vorm te krijgen, volgend jaar kan ik hopelijk onthullen welke vorm de struik krijgt.

boldistel
17 okt: de boldistel is bijna onherkenbaar geworden, maar nog steeds mooi!


herfst
28 okt: herfst in de zijtuin. Straks kunnen we de sloot weer zien.

naar menu

De bank groeit

tuinbank diy
28 okt: dankzij de mooie nazomer groeit het gras op de bank al.
In de terracotta potjes staan aardbeienstekjes, links ernaast de vaste aardbeienplanten en helemaal links een courgetteplant.


Alvorens gras te zaaien, werd al het oude onkruidgras met wortel en al verwijderd. Ook werd de rugleuning smaller, zodat erachter meer tuin over blijft.
Hierdoor moest de leuning ook steiler worden. Om te zorgen dat de grond en het graszaad niet weg kon spoelen, zijn twee rijen met karton verticaal in de grond ingegraven.
De takken moeten voorkomen dat de buurtkatten niet (meer!) in de bank gaan graven en poepen.
naar menu

Zachte winter

rijp
6 dec: koning Winter heeft voorzichtig zijn intrede gedaan, maar nog niet heel overtuigend. Misschien volgend jaar?




foto op de achtergrond van deze pagina: vergeet-mij-nietje