Het tiende jaar

9 jaar verschil
In 2010 was onze doelstelling om in tien jaar van een verwaarloosde tuin een paradijsje te maken. Low-budget. En de tuin moest ook een paradijsje voor insecten en vogels worden.
De vraag was of dat ging lukken. Er is nog een jaar te gaan, maar eigenlijk weet ik het antwoord al: JA.

Dit laatse jaar van deze challenge moet er nog wel wat gebeuren:
- links achterin, bij de compostbult, komen borders met borderranden;
- dito rechts achterin bij de muur (dit schiet al op);
- er moeten nog staptegels in het gras worden gelegd.
- ook het achterste stukje tuin bij de oprit is nog 'in ontwikkeling.
En soms komen tussendoor ineens nieuwe ideeën om het nog beter en mooier te maken.

Het low-budget tuinieren is al bijna een sport geworden. Bouwmateriaal als stenen zijn vaak gratis af te halen en met andere tuinliefhebbers uit de buurt ruil ik planten.
In de plaatselijke bibliotheek staat sinds kort ook een kast waarin zaden kunnen worden geruild.

Is de tuin dan aan het eind van dit jaar helemaal af? Ja en nee. Hij is 'af' als het erom gaat dat de kale vlakte van tien jaar geleden helemaal ingericht is, maar er zullen altijd ideeën zijn om het nog mooier te maken.
Maar 2020 is het reservejaar, voor de klussen die net niet af komen of de ideeën die net niet in de eerste tien jaar opkwamen.
naar menu

Bijen en krokus

krokus paars
17 feb: bijen worden heel blij van krokussen en andere vroege bloeiers. Mensen ook!

naar menu

Wintergroen in mist

februari tuin
28 feb: naast de oprit groeien inmiddels al wat wintergroene planten. Rechts staat een ligusterhaag die in 2013 is gestekt en in 2014 is geplant. Dat kostte niets, behalve veel geduld

naar menu

Tulpen

tulp
15 apr: een explosie van voorjaar naast onze oprit. In dit deel van de tuin telde ik 88 tulpen die zich jaarlijks vermeerderen

naar menu

Verhoogde moestuinbak

plantenbak betontegels
21 apr: hoewel onze tuin schoon zou moeten zijn, is in onze buurt veel vervuilde grond. Toen we van een buurvrouw een twintigtal betontegels kregen van 40x60 cm, besloten we een verhoogde moestuinbak te bouwen.

plantenbak maken
De zak met 40 liter hydrokorrels die we ooit kregen en die al jaren in de weg stond, kwam goed van pas. De korrels waren uitgedroogd, dus het is niet zeker of ze nog werken.
Daaroverheen kwam een laag ongezeefde compost, inclusief takken. De aarde zal dus nog flink inzakken, zeker nadat er nog vier zakken potgrond en gezeefde compost overheen zijn gegooid

moestuinbak betontegels
22 apr: onze lieftallige assistent poseert achter de bak en de kersenboom. De bak geeft wat meer hoogte in de tuin en versterkt ook de zichtlijn naar het achterste deel

naar menu

Bloembak en border

borderrand van stenen
28 apr: drie andere betontegels werden een bloembak tegen de muur.
Nu wist ik ook waar de rand van de achterste border moest beginnen. In die border komt grond die vrijkwam bij het uitgraven van de moestuinbak.
Terwijl ik toch bezig was, zijn enkele verzakte tegels van het terras recht gelegd

Het kwam goed uit dat we op de oprit al veel stenen hadden verzameld. Het zou misschien het mooist zijn als alle borderranden van dezelfde steensoort waren, maar dit heeft ook wel iets aparts.
Het ligusterstekje in de voorste border gaat de buxushaag voor aanvullen, want hij kan iets beter tegen plassende honden.


foto op de achtergrond van deze pagina: tulp