2019, het tiende jaar

9 jaar verschil
In 2010 was onze doelstelling om in tien jaar van een verwaarloosde tuin een paradijsje te maken. Low-budget. En de tuin moest ook een paradijsje voor insecten en vogels worden.
De vraag was of dat ging lukken. Er is nog een jaar te gaan, maar eigenlijk weet ik het antwoord al: JA.

Dit laatse jaar van deze challenge moet er nog wel wat gebeuren:
- links achterin, bij de compostbult, komen borders met borderranden;
- dito rechts achterin bij de muur (dit schiet al op);
- er moeten nog staptegels in het gras worden gelegd.
- ook het achterste stukje tuin bij de oprit is nog 'in ontwikkeling.
En soms komen tussendoor ineens nieuwe ideeën om het nog beter en mooier te maken.

Het low-budget tuinieren is al bijna een sport geworden. Bouwmateriaal als stenen zijn vaak gratis af te halen en met andere tuinliefhebbers uit de buurt ruil ik planten.
In de plaatselijke bibliotheek staat sinds kort ook een kast waarin zaden kunnen worden geruild.

Is de tuin dan aan het eind van dit jaar helemaal af? Ja en nee. Hij is 'af' als het erom gaat dat de kale vlakte van tien jaar geleden helemaal ingericht is, maar er zullen altijd ideeën zijn om het nog mooier te maken.
Maar 2020 is het reservejaar, voor de klussen die net niet af komen of de ideeën die net niet in de eerste tien jaar opkwamen.

naar menu

Bijen en krokus

krokus paars
17 feb: bijen worden heel blij van krokussen en andere vroege bloeiers. Mensen ook!

naar menu

Wintergroen in mist

februari tuin
28 feb: naast de oprit groeien inmiddels al wat wintergroene planten. Rechts staat een ligusterhaag die in 2013 is gestekt en in 2014 is geplant. Dat kostte niets, behalve veel geduld

naar menu

Tulpen

tulp
15 apr: een explosie van voorjaar naast onze oprit. In dit deel van de tuin telde ik 88 tulpen die zich jaarlijks vermeerderen

naar menu

Verhoogde moestuinbak

plantenbak betontegels
21 apr: toen we van een buurvrouw een twintigtal betontegels kregen van 40x60 cm, besloten we een verhoogde moestuinbak te bouwen

plantenbak maken
Een zak met 40 liter hydrokorrels die we ooit kregen en die al jaren in de weg stond, kwam goed van pas. De korrels waren uitgedroogd, dus het is niet zeker of ze nog werken.
Daaroverheen kwam een laag ongezeefde compost, inclusief takken. De aarde zal dus nog flink inzakken, zeker nadat er nog vier zakken potgrond en gezeefde compost overheen zijn gegooid

moestuinbak betontegels
22 apr: onze lieftallige assistent poseert achter de bak en de kersenboom. De bak geeft wat meer hoogte in de tuin en versterkt ook de zichtlijn naar het achterste deel

naar menu

Bloembak en border

borderrand van stenen
28 apr: drie andere betontegels werden een bloembak tegen de muur.
Nu wist ik ook waar de rand van de achterste border moest beginnen. In die border komt grond die vrijkwam bij het uitgraven van de moestuinbak.
Terwijl ik toch bezig was, zijn enkele verzakte tegels van het terras recht gelegd

Het kwam goed uit dat we veel stenen hadden verzameld. Niet genoeg om de achterste borderrand dezelfde kleur te geven, maar dit heeft ook wel iets aparts.
Het ligusterstekje in de voorste border gaat de buxushaag voor aanvullen, want hij kan iets beter tegen plassende honden.
naar menu

Het hoekje achterin

borderrand gratis
15 mei: ook links achterin is nu een borderrand gelegd van onze voorraad stenen. Rechts is de andere border ongeveer uitgelegd. De bedoeling was ooit dat hier een schelpenpaadje zou komen naar de bank, maar een cirkeltje met gras is misschien ook leuk (en dan is het jammer dat dit gras jarenlang niet goed is verzorgd...).

naar menu

Liguster snoeien

liguster terugsnoeien
28 mei: de ligusterhond is weer bij de trimmer geweest, nu zie je ook dat hij steeds dikker wordt...
De ligusterheg - die in 2012 als stekjes werd geplant en in 2019 nog 'andersom scheef' was - was ook flink uitgedijd. Hij verdrong steeds meer ruimte voor bloemetjes, dus heb ik hem aan een kant 'tot op het bot' teruggesnoeid.
Ik kan alvast verklappen dat ligusters heel goed tegen rigoreus snoeien kunnen!

naar menu

Rond het huis

regenton
15 jun: rechts onze mini-kas met daarboven aalbessen. Naast de regenton staat een oppot'tafel' met daarvoor een malvaplant. Links ervan staan potten met drie soorten munt en achter het zitje staat een bonsaiboompje

terras
15 jun: het terras voor de schuifpui is de meest slakvrije plek in de tuin, een veilige plek voor zaailingen.
De blauwe bak met marjolein op de stenen verhoging is een oude frituurpan. De olijf staat op een frisdrankkrat. In de hoge bak staat lavendel met daaronder sedum. De bak rechts is een munitiekistje met gezaaide bloemen.
Achter het raam staat een verrijdbare 'vensterbank' met nog meer zaailingen

naar menu

Insectenhotel

insectenhotel groot
22 juni: een insectenhotel stond altijd al in de planning. We pakten het groots aan, om zo ook de vlekken op de muur te kunnen bedekken.

Het hout komt van oude pallets die niet chemisch zijn behandeld. In de punt staat een insectenhotel dat we kregen en dat al in gebruik was genomen. In de blikjes zitten holle stengels van bamboe en venkel.
Aan de achterkant zijn de stengels dicht en ze zijn korter dan het blik, zodat het blikje een klein afdakje heeft. Er komt nog gaas voor, zodat het geen snackmuur voor vogels wordt.
De bedoeling is om het hotel te vullen met blikjes met stengels, dennenappels, blaadjes, stro enz. Wordt vervolgd dus!

Wil je zelf aan de slag met een insectenhotel, zoek dan informatie over 'diervriendelijk insectenhotel maken' op internet, want je wilt er niet per ongeluk een horror-of-the-dead-hotel van maken.
https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/veel-slechte-bijenhotels-in-omloop
naar menu

Paradijsje

insectenhotel
22 jun: het is een enorme luxe om aan het water te vertoeven in een parkachtige omgeving zonder de deur uit te hoeven!

naar menu

Luchtfoto's

overzicht
15 aug: de moestuinbak links boven knalt al flink. De ligusterhond is al zo dik geworden, dat het zitje erachter bijna onzichtbaar is

budgettuin
De tegels die nog over waren van de moestuinbak werden de staptegels die we al heel lang wilden. Het hoge siergras is een prachtig middelpunt van de zijtuin geworden

oprit
De tuin naast de oprit is vrij wild en verrast altijd met bloemen. Een à tweemaal per jaar wordt flink gesnoeid in de bomen die spontaan langs het water opkwamen, zodat ze niet hoger dan 2 meter kunnen worden. Tot nu toe overleven ze dat allemaal. Veel snoeihout belandt op een houtwal die tevens een afscheiding met de sierframboos van de gemeente vormt (een best akelig 'onkruid')

naar menu

Tegels leggen

zijtuin
19 aug: rechts liggen nu een aantal betontegels ingegraven als staptegels.
Links van de ronde border zijn de tegels waarop bloempotten staan ook opnieuw gelegd, dit keer om en om met roze tegels.
Voor het siergras lagen eerst vier tegels met daarop de potten, maar door er acht tegels te leggen, ontstaat veel meer diepte. En ruimte om overal goed bij te kunnen!

De klaver heeft het gras inmiddels op veel plekken overgenomen, waarschijnlijk doordat het te weinig voeding krijgt en niet vaak genoeg wordt gemaaid. Maar klaver blijft bij droogte wel langer groen dan gras. En het haalt stikstof uit de lucht en bindt dat aan de grond.
Hoewel ik graag zou pronken met een bizar gezonde en onkruidloze grasmat (wat eigenlijk heel onnatuurlijk is), ben ik daar kennelijk niet het type voor. En vaak maaien hoeft niet met klaver, hoewel ik wel moet oppassen dat het niet over de borderrand heen groeit.
naar menu

Nieuwe stenen zitjes

stenen loungeset
19 aug: bij de stenen grasbank die achter de venkel schuilgaat, misten we extra stoelen. Die hadden we natuurlijk kunnen kopen, maar wat past bij een bank van steen? Steen!
We hadden nog een grote betontegel over en eentje die 5 cm ingekort was, dus die gebruikten we als dekplaat op de zitjes van stoeptegels. De zitjes zijn om en om met een roze en grijze tegel gestapeld (niet heel goed zichtbaar) om er wat extra stijl aan te geven. Tenslotte komen roze stoeptegels ook op andere plekken terug in de tuin

naar menu

Eigen supermarkt

moestuinbak
19 aug: de moestuinbak is nog net niet uit zijn voegen gebarsten. Waarschijnlijk zit hij veel te vol, met boontjes, bietjes, een bloemkool en een enorme snackkomkommer. Dus komend jaar mag er iets minder in komen

naar menu

Voortuin

voortuin
14 sep: van de voortuin plaats ik weinig foto's, omdat daar niet zoveel te zien is. Hij ligt op het noorden en is praktisch ingericht met wat charmante details, zoals de miniatuur stokroos die midden in het pad staat.
De betonnen bakken vonden we langs de straat, in de linker staat lavendel (zelf gestekt) en in de andere staat moederkruid


In de bloempot op de voorgrond staat marjolein, omdat die redelijk tegen droogte kan. Voor de gevel groeien wilde planten die zichzelf uitzaaien, zoals prikneus, goudsbloem, alyssym (deze zaait zich enorm uit) en vingerhoedskruid.
Ook staat er een stukje pallet gevuld met aarde voor sedumplantjes, omdat die ook goed tegen droogte kunnen.
De groene ligusterheg werd in 2014 geplant van eigen stekjes.
Ook achter de fotograaf groeit een zelf gestekt heggetje van lavendelplanten.

De voortuin kan natuurlijk veel aantrekkelijker, hoewel het met een grote tuin ook aantrekkelijk is om een redelijk onderhoudsarm stukje tuin te hebben.
naar menu

Pampasgras

pampasgras
19 okt: het pampasgras is rond 2015 als klein plantje geplant en kreeg dit jaar voor het eerst pluimen (die volgens de verpakking roze hadden moeten zijn)

naar menu

Peper en paprika

binnentuin
30 okt: omdat er nachtvorst dreigde, zijn de peper (links) en puntpaprika's naar de zolder verhuisd.
De paprikazaadjes kwamen uit een gekochte paprika, maar omdat de oogst erg laat is (en niet heel groot), kopen we volgend jaar zaad van vroegbloeiende paprika's. Dan blijft de zolder ook een beetje opgeruimd



foto op de achtergrond van deze pagina: tulp