2011, jaar 2

Kale boel

kale tuin
15 maart: de tuin biedt een kale aanblik, zeker nu het riet langs de sloot is gesnoeid

Achterin zie je een nooit afgebouwde vlonder van de vorige bewoner. Die moet eruit, want hij ligt te hoog boven het water naar onze smaak. Het hout kan vast worden gebruikt voor een pergola of zo.
Rechts daarnaast staat de composthoop, waar al het riet op terecht is gekomen. Het 'probeerbultje' van vorig jaar is goed gecomposteerd en al over de tuin verspreid.

geen riet meer
15 maart: een 'tuin' kun je het nog niet echt noemen...

Op de foto staan ook drie boomstronken, waarvan eentje al aan het wegrotten is.
Naast het huis komt dit jaar een oprit, dus één van de stronken verdwijnt onder de grond die opgehoogd zal worden.
De andere stronk zal wellicht de komende tien jaar een element in de tuin blijven (een zitje ofzo), want omdat we ook luie tuiniers zijn, laten we Moeder Natuur haar werk doen.
Langs de oever ontdekten we een lange boomstam, die ook al aan het verteren is.

Omdat Bobby niet van zwemmen houdt (en zelfs denkt dat hij dat niet kan), kunnen we ons de kosten voor een hek langs de sloot besparen.
Eenmaal heeft hij zelfs een kat de sloot in gejaagd, zonder er zelf achteraan te springen (en het is verbazingwekkend hoe goed katten kunnen zwemmen!).
naar menu

Kas

kas
8 mei: 'Cadeautje,' zei Erik, en zo komen we aan deze kweekkas.
Ideaal voor de tomaatjes, paprika en pepers!

naar menu

Strijd met onkruid

Dit jaar moet grond worden vrijgemaakt voor de moestuin. Met 'ons' onkruid (veel paardenwortel, zuring en heermoes) betekent het dat wortels volledig moeten worden verwijderd, want uit elk stukje achtergebleven wortel kan het opnieuw groeien.
Dit betekent handwerk, want een low-budgettuinier geeft natuurlijk geen geld uit aan onkruidbestrijding (en gif in de moestuin is ook niet aanlokkelijk).

zijtuin
1 juni: een nieuw deel van de tuin is veroverd op het onkruid

Dit zijn de nieuwe vakken voor de groentetuin. In het achterste vak komt ook nog een haag van ligusterstekjes, die over (hopelijk) enkele jaren inkijk vanaf de weg vermindert.
In de vrijgemaakte vakken komen aardappels, courgette, komkommer, wortels, uien, en aardbeien.
naar menu

Het wordt wel wat...

juni
26 juni: na de troosteloze foto's van 15 maart, biedt dit al een vrolijkere aanblik


wat is het al mooi
3 juli: klopt de datum op het fototoestel wel? Wat is het al mooi!

naar menu

Oprit

Hét grote tuinproject van 2011 is een oprit naast het huis. Dat scheelt parkeerproblemen én een hoop onkruid bijhouden. De zijkant wordt opgehoogd, zodat daar allemaal planten kunnen komen.
Voor de bestrating zijn tweedehands stenen gebruikt, waarvan er nog veel over zijn voor andere projecten (Danitsja houdt van muurtjes stapelen).

oprit
2 september: diverse planten zijn uitgegraven (of in potten voorgekweekt) om een plekje naast de oprit te krijgen


muurtje
28 september: het hoogteverschil is overbrugd met een muur van gestapelde halve stoeptegels. Er komt nog een hek om de hond tegen te houden.

Achter het muurtje ligt een kruidencirkel met daarachter enkele aardbeienplantjes. Daarachter bloeit een pompoen (is helaas niets geworden dit jaar).
In de pot staat een lavendelplant en links voor zie je nog net enkele smakelijke frambozen.

foto op de achtergrond van deze pagina:
huislook (sedum)