2018, jaar 9

Regenton en vorst

ijs in regenton
27 feb: ijs zet uit en kiest de weg van de minste weerstand. In theorie geeft een plastic frisdrankfles die verzwaard is met kiezels minder weerstand dan het plastic van de regenton. En inderdaad, de fles is helemaal ingedeukt en na de vorst gezonken, maar de regenton is nog heel

Tip: gebruik voor de zekerheid meerdere flessen of bidons. Wordt het ijs dikker dan de diepte van de fles, dan loopt je regenton groot risico. Als er veel regen in de fles komt, zal de fles zinken.
De beste tip: zorg dat je regenton bij vorst leeg is.
naar menu

Zaaien

zaaien
3 apr: voor deze handige zaaikasjes heb ik de bakken van groente uit de supermarkt gerecycled. Ik heb gezaaid in grond, in potjes en halve wc-rollen

De basilicumplantjes hebben de winter overleefd en de nieuwe basilicum komt al op. In de lichtblauwe pot staat jonge bieslook en in het schaaltje staan kiemplantjes die klaar zijn om over het eten te worden gestrooid.

zaailingen
18 april: de zaailingen. Buiten is het in de volle zon ruim 27 graden, heerlijk!
Door allerlei omstandigheden was ik veel te laat met zaaien, want dat kan al in januari (handige link: https://zaaikalender.com )

naar menu

Tulpeninvasie

tulpen
20 april: in 2014 schreef ik nog dat ik de tulpen niet in groepjes had geplant, maar her en der als enkele bol. Maar waar eerst één tulp bloeide, bloeien ze nu bij bosjes.

naar menu

Irissen

iris
2 mei: vorig jaar is de iriskluit in drieën gedeeld, omdat hij van binnenuit minder werd. Dus nu hebben we op drie plekken irissen staan!

naar menu

Gember

gember
28 jun: in maart stopten we drie stukken biologische gemberwortel uit de supermarkt in de pot. Als de wortels net zo goed groeien als het groen, dan wordt het een goede oogst. En iets wat voor herhaling vatbaar is

naar menu

Uitzicht

tuin juli
5 juli: het uitzicht vanuit de woonkamer. De 'bonsai' links is opgekweekt uit een klein takje. Voor en naast de hond-liguster bloeit lavendel. De kiwi maakt de pergola af , maar moet volgend jaar echt gaan bloeien, want hij is tweeslachtig (of we zijn bekocht bij de bouwmarkt).
Rechts in het eerste vak staat maagdenpalm als bodembedekker,dat is een geliefde plek voor padden (iek!)

naar menu

Zomer

tuin
27 aug: de lavendel is gesnoeid, in de pot achter de hond komt veronica tot bloei. Helemaal achterin maakt de herfstaster zich al op voor de herfst.
Rechts bloeien ook rode rozen, gele teunisbloem en paarse vlinderstruiken. De vlinderstruik rechts voor is een kleine soort

De padden in de maagdenpalm zijn gedwongen verhuisd. Sinds eentje in het halfdonker onder mijn voet sprong, schrik ik als er eentje omhoogspringt tijdens het tuinieren.
De hond begon de padden ook interessant te vinden, wellicht omdat ik bij de maagdenpalm vaak schrikkerige gilletjes slaakte. Gelukkig heeft hij nooit een te pakken gehad en dat zal nu ook minder snel gebeuren.

kruidentuin
16 aug: in het kruidendeel staat lavendel, echinae, tijm, marjolein, salie, twee flinke bossen bieslook, een maggiplant in een pot (dan blijft de plant bescheiden) en een peterselieplant die in het tweede jaar is gaan bloeien.
Ook staat er een aangewaaide rode stokroos. Dat is een geluk bij een ongeluk, want de rode die in een bak in de voortuin stond is verdroogd.

Oplettende lezers zullen hebben gezien dat de scheve heg 'andersom' scheef is. Eerst lag het hoogste punt van de heg rechts en het laagste punt links. Hij is andersom gesnoeid om de perenboom erachter meer licht te geven en om een wijdser uitzicht te hebben op de tuin erachter.
naar menu

Oprit

tuin naast oprit
7 okt: de tuin naast de oprit is vrij wild. De vrouwenmantel, prikneus, teunisbloem en ook herfstsleutel zaaien zich nogal flink uit. Ik vergeef het ze, omdat ze zo mooi zijn.

naar menu

Gember

gember
13 nov: de gember staat vorstvrij en zoals voorspeld sterven 8-10 maanden na het planten de bladeren af voor een winterslaap.
Ook de puntpaprika's zijn binnen gehaald, die moeten volgend jaar echt eerder worden gezaaid, een grotere pot en meer mest.

naar menu

Gember

gember uitgebloeid
4 dec: het groene blad is nu geel geworden, wat betekent dat het tijd is om te oogsten!

gember oogst
Onder de grond zat ongeveer drie keer zoveel gemberwortel als er in maart in was gestopt. Ze zijn al iets gedroogd omdat ze (te) weinig water hebben gehad.
Eén wortel laten we overwinteren, zodat de plant hopelijk komend jaar bloeit

Ongeveer 4 maanden na het planten kun je al af en toe een stukje van de wortel afsnijden om vers te gebruiken. Na ongeveer 8-10 maanden is de gember in zijn winterslaap en kun je hem helemaal oogsten.
Kurkuma is familie van gember en is op dezelfde manier te kweken.
naar menu

Tomaten narijpen

tomaten groen
4 dec: we zaaiden laat, dus we eten nog steeds eigen tomaatjes. Toen de nachten kouder werden, zijn alle groene tomaatjes geplukt om op de vensterbank na te rijpen. Er zaten ook enkele gele tomaatjes bij





foto op de achtergrond van deze pagina: hemelsleutel