2012, jaar 3

Oprit verbreden

De eerste mooie dagen in maart werden gebruikt om de oprit te verbreden, zodat er een fiets langs kan wanneer de auto er staat. Het moest sierlijk worden én low-budget. Dus... aan de slag met overgebleven stenen van de oprit en een paar zakken siergrind:

oprit verbreden
24 maart: voor de breedte werd een oranje hulplijntje gespannen, waarna de stenen om en om half in de grond werden gehamerd


oprit
25 maart: we kozen geel en terra grind voor het speelse effect.

Om het geheel wat op te leuken (en een natuurlijke barrière te vormen tegen een illegale narcisplukker) werd een haagje van buxussen aangeschaft (in de aanbieding natuurlijk!). Helaas waren onze eigen ligusterstekken deze winter doodgevroren.

grindkrul
25 maart: de sierstrook begint in een punt, en kreeg aan het eind een sierlijke draai

naar menu

Hypertufa

Low-budgettuin of niet, soms heb je inspiratie nodig, dus af en toe kopen we een tuintijdschrift.
In de Groei & Bloei van juni stond een stukje over hypertufa. Hypertufa is een materiaal op basis van cement, zand en tuinturf waarvan je rotsen, bloempotten en zelfs tuinbeelden kunt maken.
Met het maken van beelden en mallen hebben we ervaring, dus we zijn direct naar de bouwmarkt gereden voor het materiaal. In een speciekuip werd alles gemengd met dit als resultaat:

hypertufa
28 mei: een bloempotje, 'rotstuinstenen' waarvan enkele met een gezichtje, een farao uit een gipsmal, een bol op een stok met kiezels erin, linksonder een bord dat iets te nat uit de mal kwam en daarnaast een toekomstige stapsteen van een (oude!) koekenpan als mal.


Voor Erik was het niet groots genoeg, dus hij groef een gat in de tuin. De wanden van deze kuil werden bekleed met een dikke laag hypertufa, en met een stok werden drainagegaten in de bodem van de pot geboord.
Daarna moest het 5 dagen drogen, waarna het uitgegraven kon worden.

hypertufapot
De pot werd beplant met een boompje (gevonden in de tuin), een kleine agavestek en diverse plantjes huislook (sedum). Ook de restjes geel en terra grind kwamen goed van pas!

Op de website van Erik kun je het hele proces bekijken: http://www.alleskunstenaar.nl/Hypertufa.html
naar menu

Roos

De enige leuke plant die de vorige bewoner had nagelaten was een roos. Dat wisten we, omdat er doorns aan zaten, want van bloei was geen sprake.
Twee jaar na onze aankomst (en verschillende malen experimenteel snoeien) werden we beloond met bloemen.

botanische roos
15 juni: helaas geen roos met een dure naam, maar een 'gewone' wilde roos.

Een voordeel van deze 'gewone' botanische roos is dat het een gemakkelijke dame schijnt te zijn die nooit moppert en nauwelijks verzorging nodig heeft (vandaar dat je ze ook wel in gemeenteperkjes ziet). De bottels schijnen ook decoratief te zijn. We zijn benieuwd!
naar menu

Rondleiding

overzicht tuin
14 juli: Leuk zo'n foto, maar wat staat er nu eigenlijk allemaal? Tijd voor wat uitleg over de oranje cijfertjes in de foto:

1. Lavas, oftewel Maggiplant (helemaal links). Heerlijk voor in de soep en met zijn hoogte van ruim 1,50 meter voldoet hij ook als 'tuinscherm'.
2. Aardbeien zijn Danitsja's favoriet, dus staan ze ook elders in de tuin (tot groot genoegen van de vogels).
3. Zonnehoed (Echinacea purpura 'Magnus'). Deze geneeskrachtige plant mag om zijn schoonheid in geen enkele (kruiden)tuin ontbreken. Op de foto bloeit hij nog net niet.
5. Lavendel (lavandula angustifolia 'Dwarf Blue') mag natuurlijk ook niet ontbreken. Onzichtbaar achter de lavendel groeit peterselie (deels in een pot).
6. Marjolein of Oregano (Origanum vulgare) bloeit uitbundig met vele roze bloemen. Links naast de Oregano staat bieslook (lastig te zien).
7. Liguster, een welbekende haagstruik. Deze vierkante struik is al meer dan tien jaar oud en werd opgekweekt uit een miniscuul takje. Hij heeft al verschillende vormen gehad, en is nu een vierkant waarbovenop nog een vierkant moet groeien.
8. Citroenmelisse (Melissa officinalis) trekt bijen aan en de geur houdt muggen op afstand. Hij staat achter de vierkante liguster en vindt het niet erg om rond te worden gesnoeid.
9. Iris siberica 'Blue King'. Deze iris wacht nog op een vaste plek in de tuin, maar 'tijdelijk' staat hij hier prachtig.
10. Zonnekruid (Helenium bigelovii 'The Bishop'). Het zonnekruid is ook tijdelijk geplant en hopelijk lukt het om hem eind dit jaar te delen, zodat hij toch kan blijven staan.
11. Courgette, nog net zichtbaar achter het zonnekruid. Het is de bedoeling dat deze reus tegen het rek op gaat groeien.
12. Komkommer en doperwt groeien tegen een rek gemaakt van vier rekken voor klimplanten.
13. Rode ui Red Baron. De witte bollen zijn van de eetbare rode ui. Wanneer je uien in het eerste jaar niet oogst, bloeien ze in het tweede jaar (dus een eetbare ui die uitloopt, kun je gerust in de tuin planten).
14. ? Deze gele bloemen hebben we nog niet kunnen determineren. We hebben ze al jaren en ze laten zich goed delen.
15. een kamillesoort zaait zich elk jaar rijkelijk uit en bloeit met kleine, madeliefachtige bloemetjes.

schutting
14 juli: uitzicht vanuit de woonkamer

De buren willen de schutting binnenkort vervangen, dus hebben we aan die kant nog niet zoveel gedaan. Van achter naar voor staan een paarse vlinderstruik, lelies, blauwe schijnpapaver, stekjes van ligusters, een japanse wasbloem (nog nooit gebloeid), een paarse dwergvlinderstruik, korenbloem en, net niet zichtbaar, een heerlijk geurende kerrieplant.

zijtuin
14 juli: de achter- en zijtuin

Linksvoor zie je uien en enkele wortels. In het perk erachter staan twee knolvenkelplantjes met daarachter de paarse salie nemerosa 'Ostfriesland'. Aan het eind van het perk bloeit het kruid venkel net zo hoog als de maggiplant.
Naast de venkel is een kuil waaruit net een hypertufa trog is gehaald. Ernaast ligt (gratis) pallethout dat we in de tuin willen gebruiken.
Het rechterdeel van de tuin moet nog worden 'ontgonnen', waarbij ook enig hoogteverschil overwonnen moet worden. Tot die tijd wordt het gras (en vooral onkruid) zeer kort gehouden.

hek van pallethout
14 juli: het hekje is getimmerd van pallethout en het hek rechts ervan is een pallet die in de grond is gezet. Het muurtje onder het hek is van halve stoeptegels

Dit deel naast het huis moet een knusse ruimte worden waar je heerlijk beschut kunt zitten. Links staan de frambozen bijna in bloei met daarnaast een bleekroze stokroos die mee is verhuisd.
Aan de voet van de stokroos staan aardbeien, met achter het hek goudsbloem en Hoornbloem (cerastium tomentosum). Van de laatste vonden we kleine uitlopertjes in de grond, die bijelkaar zijn geplant.
Rechts op de voorgrond groeit een pompoen. De plant is vrij klein en pas begonnen met zijn groeispurt. Vorig jaar hadden we geen vruchten aan de pompoen, hopelijk dit jaar wel!
In het perkje rechtsachter groeien aardbeien, een witte aalbes en enkele gladiolen. Ook zijn er blauwe wasbloemen uitgezaaid.

het wordt wel wat
14 juli: geplante buxusjes komen nauwelijks boven de witte alyssumplantjes uit

Vergeleken met de foto van 25 maart ziet het er al fantastisch uit. De buxusjes vooraan worden al bijna overwoekerd door witte alyssum. De felroze bloemetjes en het zilvergrijze blad erachter zijn van de prikneus (Lychnis coronaria). Deze is in onze vorige tuin spontaan aan komen waaien en laat zich gemakkelijk vermeerderen.
De oranje bloemen zijn goudsbloemen, die zich uitgebreid hebben vermeerderd.
naar menu

Zonnehoed

achtertuin
6 augustus: de roze bloemen in het midden zijn van de zonnehoed (Echinacea purpura 'Magnus') die eindelijk bloeit. De paarse kleur erachter is van hyssop, die tijdens de rondleiding over het hoofd was gezien.


zonnehoed met insecten
6 augustus: tien minuten posten bij de zonnehoed bewijst dat deze plant inderdaad insecten aantrekt.

naar menu

Vlinders

vlinders
2 september: het idee voor een vlindertuin is ook aangeslagen bij de vlinders zelf.

Een atalanta en enkele kleine vosjes genieten op de vlinderstruik.
Ook zijn reeds een gehakkelde aurelia en een egel in de tuin gespot.
Bij Dieren in de tuin staan meer foto's van dieren.
naar menu

Nieuwe grond

bijna 4 kuub
15 september: er komt een nieuwe muur tussen onze tuin en de buren naast ons. Daarvoor is een fundering nodig en... graafwerk. De vrijgekomen grond kunnen we goed gebruiken!


kruier
15 september: een deel van de grond wordt gebruikt om de zijkant naast het huis op te hogen. Het hout komt van de oude schuur van de buren. Bedankt!

naar menu

Pompoenen

pompoenen
4 oktober: vorig jaar mislukte de oogst, dit jaar is het gelukt om twee pompoenen te kweken!

Volgens internet is dit een Jack o' Lantern, een speciale Halloweenpompoen.
De eetbaarheid schijnt matig te zijn en de smaak wat flauw, zodat we het maken van pompoensoep hebben overgeslagen en direct met het Halloweengedeelte zijn begonnen:

Halloweenpompoen
5 oktober: Danitsja is met mes, lepel en guts de pompoen te lijf gegaan. Met deze engerd bij de deur zal geen enkel spook ons met Halloween durven bezoeken!

Tip: als de pompoen klaar is, kun je de binnenkant het beste even naspoelen met warm water met wat zout en azijn. Dit gaat verrotting tegen.
naar menu

Zijtuin

zijtuin
23 november: de zijtuin lijkt veel groter nu hij is opgehoogd. Rechts op de foto staat de vlinderstruik die eerst naast de schutting stond.

Een rij zelfgestekte en opgekweekte ligusters is naast de waterrand geplant.
In het midden komt een cirkelvormig (schelpen?)pad, rond een halve cirkel met planten.
Veel planten die in potten stonden hebben een plekje gekregen, evenals planten die moesten worden uitgegraven in verband met de nieuwe tuinmuur.
naar menu

Muur

muur
23 november: de muur is bijna af. Vanaf dat de eerste schep de grond in ging regende het, vooral wanneer de metselaar kwam. Het voegen gebeurt volgend jaar.

De kleur van de muur past perfect bij ons idee om er iets mediterraans van te maken. Een leuk project voor volgend jaar.
De Oost-Indische kers in de klimop bloeit nog steeds, pas bij de eerste echte vorst sterft hij af.
naar menu

Alvast voor de lente

tulpenbollen
30 november: de zwarte tulp 'moest' ik hebben, de andere tulpen waren in de aanbieding. Vandaag zijn ze de grond in gegaan. Hopelijk zien we ze volgend jaar weer terug.

naar menu

Wintertomaat

wintertomaat
5 december: de eerste sneeuw. Gelukkig kunnen we soms nog een vers tomaatje uit de vensterbank oogsten!

Dit tomatenplantje zou het buiten niet overleven, maar op de zonnige vensterbank heeft hij het redelijk naar zijn zin.
Omdat de tomatenplanten eind oktober nog volhingen met groene trossen die waarschijnlijk nooit zouden rijpen, besloten we tot een experiment. Leg de groene tomaten in een kistje met een banaan of een rijpe appel en dek het af met een krant stond te lezen op internet. Zo zouden de tomaatjes toch nog rood worden.
Goed nieuws: het werkt!


foto op de achtergrond van deze pagina:
bloemen vlinderstruik (buddleja davidii)