2010: een nieuwe tuin

De sleutels!

Eind mei 2010 kregen we de sleutels van onze nieuwe tuin en het bijbehorende huis. De tuin ligt achter, naast en voor het huis en is zo'n 300 m2. Dat is een behoorlijk verschil met ons vorige tuintje van amper 30 m2!
De achtertuin ligt op het zuiden en de zijkant loopt schuin af naar een sloot. Het deel direct achter het huis was betegeld en in het andere deel kriebelde het onkruid onder je oksels.

tuin
5 mei 2010: onze vingers jeukten om de paardenbloemen te lijf te gaan, maar we krijgen de sleutels pas aan het eind van de maand...

naar menu

Afscheid van de oude tuin

Nou ja, afscheid? Een groot deel van de tuinbeplanting ging in potten en emmers mee naar de nieuwe tuin. Die is bijna tien maal groter en bevat nauwelijks tot geen planten (op het onkruid na).
Alleen de krulhazelaar en een bijna drie meter hoge venkel uit de voortuin lieten zich niet uitgraven. De venkel verspreidde op zomeravonden een heerlijke, dropachtige geur. Gelukkig hebben we er veel zaadjes van.

onze oude tuin
Dit was de eerste tuin waarin we, ondanks de weinige ruimte, naar hartelust in konden tuinieren.

naar menu

En beginnen met een nieuwe

Het beginnen bleef er een beetje bij, omdat het huis eerst op orde moest zijn. Dat was minstens zo verwaarloosd als de tuin, dus veel verhuisde planten bleven in hun potten staan.

onkruid
5 juni: het 'pad' naast het huis wordt iets begaanbaarder gemaakt


potten
19 juli: de meeverhuisde planten, o.a. buxus, lavendel, munt, melisse, judaspenning, lamsoor en winterakonietjes


Af en toe werd een tegel uit het terras gelicht om een begin met de kruidentuin te maken. Daarbij moesten ook alle onkruidwortels worden verwijderd, want we hadden last van enkele hardnekkige soorten.

start kruidentuin
19 juli: door twee rechthoekige vakken loopt een diagonaal pad om het iets speelser te maken.

naar menu

Paardenbloem, paardenstaart en ander onkruid

Via internet leerden we dat de wortels onder het terras van de heermoes, ofwel paardenstaart, waren.
Heermoes is een waardevol kruid: het bevat veel kiezelzuur dat belangrijk is voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen. Het is goed voor de huid, bij reuma én een aftreksel ervan helpt tegen roest en meeldauw op planten.
Tot zover het goede nieuws, want als onkruid schijnt het een ramp te zijn...

De energie om te groeien haalt heermoes uit zijn wortels, de ondergrondse accu als het ware. En zodra nog een sprankje energie in die accu zit, komt het plantje geheid weer op.
De batterij uitputten is de beste remedie (want low-budgettuiniers gebruiken natuurlijk geen gif). Dat betekent volgens internet: wekelijks de opkomende heermoesjes verwijderen gedurende zeven jaar.
Drie weken op vakantie gaan, kan dus betekenen dat de kleine plantjes weer genoeg energie met hun zonnepanelen/blaadjes opslaan om weer een paar jaar vooruit te kunnen... Dat betekent dus: oorlog!

Naast heermoes, is ook paardenbloem hier erg populair. Ook die moet met wortel en al worden verwijderd, want ook paardenbloemwortels zijn accu's.
Ook zijn ontolereerbare hoeveelheden riet, weegbree, boterbloem, zuring, brandnetel, distel en kweekgras aangetroffen.
De vele wilde vergeet-mij-nietjes zijn niet zo erg, een aantal zal een mooi plekje in de tuin krijgen. De enige andere plant met waarde is een roos op de oeverrand, die hopelijk ooit prachtig gaat bloeien.

uitzicht
6 september: uitzicht vanuit de woonkamer.

naar menu

Eerste composthoop

In de zomer maakten we een bultje met afvalresten uit tuin en keuken en lazen we ons in over het fenomeen composthoop.
Compost is een grondverbeteraar voor je tuin en bevat ook veel voedingsstoffen voor planten. Omdat compost van afval wordt gemaakt, is een compostbult een must-have voor de low-budgettuinier.
Wanneer het experiment lukt, bouwen we volgend jaar een grotere composthoop. naar menu

Zijtuin

de bomen werden later gekapt
6 september: de hoge bomen gaven verkoelende schaduw in de tuin. Enkele weken later werden de bomen gekapt...

Echt een tuin kun je het nog steeds niet noemen, hoewel het eerste werk is gedaan. Tegen de muur rechts staan de meeverhuisde frambozenstruiken, die we tot nu toe in potten hielden. De oogst was nooit groot, dus we zijn benieuwd hoe ze het in de volle grond doen.
Van de uit het terras gelichte tegels is een muurtje gemaakt, tot we er een betere bestemming voor hebben.
naar menu

Winter

sneeuw
4 december: de tuin slaapt onder een witte deken



foto op de achtergrond van deze pagina:

roze alyssum (alyssum maritum)