2013, jaar 4

De binnentuin

wintertuin
5 februari: ons wintertuintje.

Helemaal links overwintert de rozemarijn. In het lage schaaltje kweken we kiemplantjes, zoals alfalfa, tuinkers en taugé. Helemaal rechts staat een tomaat die die inmiddels is verdord, daarnaast basilicum en een peperplantje dat vorig jaar niet goed aansloeg. Er hangt een pepertje aan!
naar menu

De buitentuin

sneeuw
10 februari: winter wonderland

Voor schaats- en (vooral) sneeuwliefhebbers was het een prachtige winter. Zelfs in maart werden we nog verrast met winterse taferelen en ijzige kou. Dus in plaats van in de tuin te werken, zaten we bij de kachel.
naar menu

Lente!

het eerste lentegroen
25 april: alles wordt langzaam groener. Ook het onkruid, dus dat was de eerste tuinklus die op het programma stond.


de zijtuin
25 april: Het vorig jaar aangelegde deel naast het huis en achter de oprit staat er al vrolijk bij. Hier zijn heel veel bollen geplant. Het ronde pad wordt opnieuw ingezaaid met gras.


graafwerkzaamheden
25 april: Met de lente in het hoofd begon manlief te graven. Naast het water komt een verlaagd terras.

Midden in ons verlaagd terras zit een boomwortel waarmee nog afgerekend moet worden. Met de vrijgekomen grond wordt her en der nog wat opgehoogd als... als alle heermoes- en paardenbloemwortels eruit verwijderd zijn!
Weer is onze lowbudgettuin gesponsord door onze buren met een enorme lading stenen en tegels. Geweldig, want Danitsja is gek op muurtjes bouwen!
naar menu

Wie zaait, zal oogsten

zaaien in halve wc-rollen
25 april: de binnentuin heeft een metamorfose ondergaan.

In verzamelde minikasjes worden zaadjes opgekweekt, zelfs in de kap van een oude platenspeler waarover folie gespannen kan worden.
De plantjes in de bak zijn gezaaid in halve wc-rollen. Er zit een bodem van krantenpapier onder geplakt, wat achteraf onnodig blijkt te zijn.
In het grotere potje rechts hangt ons winterpepertje klaar voor gebruik. Hij was lekker!
naar menu

Kleur in de tuin

tulpen
4 mei en 7 mei: de tulpen bloeien! Nu nog wachten op de zwarte tulp, een laatbloeier volgens de verpakking.

naar menu

Nog meer kleur

tulpen
22 mei: eindelijk is de zwarte tulp er! Gelukkig heb is hij tussen enkele andere laatbloeiende tulpen geplant, want de gele en rode tulpen zijn al uitgebloeid.

naar menu

De muur is klaar

tuinmuur
26 mei: tijdens de schaarse mooie dagen in mei voegde Erik de muur. Daarna kon eindelijk een begin worden gemaakt met inrichten.

In het voorste vak heeft de mini-vlinderstruik zijn plekje teruggekregen, evenals de kerrieplant. Ook de artemisia (bijvoet) kreeg een plekje, maar moest plaats maken voor een kiwiplant.
De stenen van het voorste vak hadden we gekregen; het waren precies genoeg!
Het achterste vak werd van halve stoeptegels gemaakt en de vlinderstruik kreeg eindelijk zijn vertrouwde plekje terug. Waarschijnlijk wordt de rand om dit vak nog veranderd om iets meer kleur te krijgen.
naar menu

Divers

zijtuin
5 juni: de zijtuin die nodig aan een verzorgingsbeurt toe is. Vooral het riet is erg hardnekkig. Ook de sierframboos naast de tuin woekert enorm!


hoogteverschil
14 juni: er is al een flink hoogteverschil ontstaan. Nu nog een pad maken, onkruid uit de losgekomen aarde halen en... en... en...

Voor, tijdens en na

beschilderde boeddha In de Action werd Danitsja door dit boeddhabeeld verleid. Het is zo'n 45 cm hoog.
Mooi, maar zou het nog mooier kunnen?
Met restjes oude terpentineverf werd het middelste resultaat bereikt. Mooi, maar zou het nog mooier kunnen?
Het hele beeld werd ingekwast met bruine waterverf, die er direct met een doek weer werd afgepoetst. De bruine verf die achterbleef zorgt voor mooie schaduwen en een verouderd effect. Nu maar hopen dat het bij regen goed blijft zitten!
naar menu

Even genieten van huislook:

26juni bloei 17 juni bloei 19 juni bloei 20 juni bloei 22 juni bloei 26 juni naar menu

Huislook, donderbaert of donderlook

Huislook (sempervivum) is een charmant vetplantje dat lange tijden zonder water kan. Al eeuwen wordt het aangeplant op daken, want het zou tegen onweer en bliksem beschermen.
De Romeinen gebruikten het tegen brandwonden, zweren en ontstekingen. Het verse sap zou helpen bij bij wormen, diarree, maagklachten, wratten, slangenbeten en nog veel meer.
Daarnaast kan het blad worden toegevoegd aan salades, dus dit is een ideale plant voor ‘doomsday preppers’. En huislook is nog mooi ook!

huislook
Knoppen en bloemetjes van huislook

naar menu

De zijtuin

tuinbank
5 juli: zicht vanuit de zijtuin. Het bankje tegen de muur is gemaakt van gestapelde stoeptegels en een plaat hout. Simpel maar comfortabel, zeker met een paar kussens erbij.

In de halve cirkel staat nog niet zoveel, wat tulpen, een geraniumplant en twee tomatenplantjes. De stokken links in het gras zijn voor Bobby, die graag kuilen graaft op plekken waar net gras is gezaaid.
Het pad rechts bestaat voornamelijk nog uit onkruid, maar het is in ieder geval mooi groen.
Helemaal rechts staan de frambozen en aan de andere kant van het bankje staat een rode aalbes. Het hegje daarnaast is gemaakt van stekjes van bomen die we in de tuin vonden, tot nu toe vinden ze het niet erg om gesnoeid te worden.

zijtuin
13 juli: in april was het nog kaal, nu lijkt het al heel wat.

De gele bloemen rechts zijn van pastinaak. Eigenlijk hadden we de wortels voor de bloei moeten eten, maar de bloeivorm is ook prachtig. Het rood wat tussen het geel door komt, is van de bergamotplant.
Voor de pastinaak staan melisse en munt. Ze zijn geplant in antiworteldoek, wat hopelijk het woekeren tegen gaat.
Langs de oever staan verschillende soorten lelies en links naast de vuurkorf staan aardbeien. Tegen het hek staat een witte aalbes die rood blijkt te zijn.
naar menu

De muur

muur
11 juli: eindelijk begin het er weer wat gezellig uit te zien!

In het vak links heeft de vlinderstruik zijn oude plekje teruggekregen. De mooie paarse petunia's staan in bakken. Achter de petunia's in het midden is een vak waarin veel korenbloemen zijn gezaaid.
In het rechtervak staan nu een kiwiplant, een roos, een mini-vlinderstruik en de kerrieplant. Verder is er flink wat gezaaid, iets wat niet helemaal goed ging toen Bobby er diverse kuilen groef.
In de zwarte pot op de voorgrond staat een olijfboompje dat dit jaar voor het eerst bloeit!
naar menu

Achter het schuurtje

achter het schuurtje
11 juli: tegen de achterkant van de schuur staan de regenton en de kas. Het hegje voor de kas is aangeplant van in de tuin gevonden boomscheutjes.
Rechts naast de heg staat een aalbes, links van het pad staan een maggiplant en venkel.

naar menu

Smoothies

aardbeiensmoothie
14 juli: wat doe je als je zoveel aardbeien hebt dat je ze niet op krijgt? Juist, smoothies maken!

Na een smoothie met melk en yoghurt, maakten we eentje van puur aardbeiensap met een takje munt als eetbare decoratie. Dit brouwseltje was zo vullend, dat het voelde alsof je vier bruine boterhammen had gegeten. Volgende keer toch maar weer wat yoghurt erbij!
naar menu

Dierentuin

mus
6 aug: de musjes voelen zich steeds beter thuis in onze tuin. Rechts boven komt er net eentje aangevlogen

De mussen zwermen vaak rond in een groepen van wel veertig stuks.
Ook hommels en vlinders zijn rijkelijk aanwezig, en aan de waterkant zitten soms kleine padden, kikkers en libellen.
naar menu

Zomer!

hoogzomer
6 aug: links is de maggiplant (lavas) al bijna uitgebloeid. Het gestekte ligusterhegje erachter begint al langzaam iets te worden. De lavendel op de voorgrond wordt zeer druk bezocht door (hele vriendelijke) hommels.



het wordt steeds mooier
6 aug: de muur verdwijnt al iets naar de achtergrond. Straks helemaal als de zonnebloemen gaan bloeien!


groentetuin
6 aug: achter in de tuin groeien bietjes, courgette, wortels, uitjes en doperwtjes. Erachter staan de tomaten in potten. Helaas is de courgetteplant na drie courgettes gesneuveld, waarschijnlijk omdat de hond steeds over de bladeren liep...


nieuw paadje
12 aug: het pad in het midden is verbreed. Onder de tegels die er al lagen, had het onkruid de strijd al een beetje opgegeven. Nadat alle onkruidwortels uit de grond waren verwijderd, kon een nieuw stukje territorium aan de tuin toegevoegd worden.


zonnebloemen
1 sep: eindelijk staan ook de zonnebloemen in bloei.

naar menu

Toekomstige trap

trap met vlinders
6 sept: twee kleine vosjes (vlinders!) zonnebaden op de trap die naar het water moet leiden. De opsluitbanden liggen al op de plek waar de treden moeten komen, nu moet er nog worden gegraven en... onkruid worden verwijderd.

Over onkruid gesproken: de heermoes op het terras achter lijkt de strijd te hebben opgegeven. Vorig jaar heb ik er meermalen wat kokend water over gegoten en azijn.
naar menu

Uitzicht

lucht
9 sep: een prachtige avondlucht vanuit onze tuin. Ook dat is genieten!

naar menu

Klaprooszaad

papaverzaad
20 sep: klaprooszaadjes klaar om te oogsten!

naar menu

Spiegeltuin

weerspiegeling in vogeldrinkbak
20 sept: sprookjesachtige spiegeling in het water van het vogeldrinkbakje

naar menu

Trap

tuintrap
28 sept: de trap is een feit. De treden zijn ingezaaid met graszaad, dus worden hopelijk snel groen.

Aan de rechterkant van de zitkuil is een bank uitgegraven, die nog verder uitgedacht moet worden. Het doel is een gemozaïekte bank, maar dan moet de bamboe weg, omdat de wortels daarvan overal doorheen groeien.
Sowieso moet de bamboe verdwijnen, omdat het een woekerende soort is. Maar hij is zo vreselijk mooi en wintergroen...
naar menu

Voortuin

voortuin
24 okt: de zijtuin voor ziet er al wat uitgebloeid uit, maar toch even een foto. Er zijn veel nieuwe plantjes geplant, dus volgend jaar belooft het extra mooi te worden.

Met de 'tuin' voor het huis is verder nog niets gedaan, behalve ligusterstekken maken die komend jaar uitgeplant kunnen worden. Dan wordt het ook hoognodig tijd om er iets fleurigs van te maken.
naar menu

Kerstwondertje

frambozen in december
26 dec: bijzonder om op Tweede Kerstdag nog frambozen te kunnen plukken! Ook de Oost-Indische Kers groeit nog; die laat het pas afweten wanneer Koning Winter echt zijn intrede doet.

naar menu

De beste wensen!

zacht oudjaar
31 dec: geen sneeuwdeken, geen ijs in de sloten, maar diverse bloeiende plantjes in de tuin. De Elfstedentocht op de schaats lijkt verder weg dan ooit (maar de surfelfstedentocht is ook leuk!).


foto op de achtergrond van deze pagina: leliebloemige tulp