Dieren in de tuin
In tuinen vind je niet alleen planten, maar ook veel dieren. We proberen onze tuin zo aan te leggen dat ook vogels, vlinders en nuttige insecten zich er thuis voelen.Dat lijkt te lukken, de bewijzen daarvoor vind je op deze pagina.
Meest voorkomend
Dat is hier toch de Canis familiaris, oftewel: hond. Meestal is Bobby wel ergens in de tuin te vinden, al dan niet slapend. Zijn taak is om het huis te bewaken, de tuin kattenpoepvrij te houden en de eendjes met rust te laten.Om gewone vogels maakt Bobby zich niet druk, maar wanneer de eendjes ruzie maken (dat doen ze best vaak!), moet hij zich ermee bemoeien.
Gelukkig kan de Bobby niet zwemmen, zodat hij niet in de sloot springt!

Vermoedelijk is hij in 2001 geboren uit een Friese stabij en iets border collie-achtigs (zijn oren kloppen niet voor een stabij). Bobby is een 'meerderehandsje' en woont sinds 2005 bij ons. Helaas hebben we in 2014 afscheid van deze geweldige Canis familiaris moeten nemen...
In 2014 kregen we een andere tuinbewaker:

Leroy is ook een stabijkruising, een van zijn ouders is een witte herder. Hij was net een jaar toen hij hier kwam wonen en hij is gek op... zwemmen! Ook de sloot naast het huis heeft hij al eens verkend... Het liefst zit hij boven de trap, omdat hij vanaf daar een goed overzicht heeft.
Leroy is gek op frambozen en aardbeien en weet al hoe hij zelfstandig aardbeien moet plukken (wat niet de bedoeling is).

Egel

2012 - Tijdens wandelingen in het donker komen we regelmatig egels in onze buurt tegen.
Eindelijk werd ook de eerste egel in onze tuin gesignaleerd. Die kwam natuurlijk op alle slakken af. We hopen hem (of haar) hier vaker te zien!

Pad of kikker?
2013 - De buurjongens die graag de groentetuin wilden zien, waren verrukt van de padjes of kikkers aan de waterkant. Ze wisten zelfs eentje te vangen.
2015 - Kikkers hebben lange achterpoten, dus het is een kikker :). Deze bleef heerlijk rustig op Eriks tuinhandschoenen zitten.
Watersalamander

2018 - de compostbult is een bron van leven. Er wonen vooral veel pissenbedden (en enkele wormen) en dit jaar troffen we ook drie watersalamanders aan.

Vissen

2016 - in de sloot naast het huis zwemmen vissen van wel 30 tot 40 centimeter. Karpers?

Vogels:
Huismus

2011 - De familie Huismus neemt een zandbad.
Soms vliegen wel dertig musjes op wanneer we de tuin in lopen, een prachtig gezicht.

2018 - de sleedoorn heeft akelige stekels en wordt 's zomers vaak aangevreten door rupsen. Maar hij is favoriet bij de musjes.

Familie Merel

2012 - 'Wat een rare vogel,' riep Danitsja toen ze deze vogel zag. 'Hij heeft niet eens een staart!'
Vrij snel legde ze het verband met de mannetjesmerel die hier de laatste tijd veel rondhing. Dit was zijn jong! En hier de trotse vader:


Eendjes

2013 - Hier komen onze buren even langs.
En als je zulke buren hebt, betekent dat in de lente:


Meerkoet
Een eindje verderop in de sloot maakt een meerkoetfamilie al jaren haar nest, dus regelmatig zwemt de familie even langs.
17 juni 2011
Op de foto hierboven lijken de jongen al een beetje op hun ouders, maar zo zagen ze er kort daarvoor nog uit:

20 mei 2011

2016 - De familie meerkoet blijft een geweldige buur.

Reiger

2012 - Een reiger rust uit op de daknok van de achterburen.

Meeuw

2012 - Zelfs meeuwen weten onze tuin te vinden.

Roodborstje

2012 - Het roodborstje mag in geen enkele tuin ontbreken. Helaas zien we ze (nog) niet erg vaak.

Pimpelmees

2012 - in december is het eindelijk gelukt om ook een pimpelmeesje te kieken.

Koolmees

2013 - Ook de koolmeesjes durven steeds dichter bij het huis te komen, vooral als er iets te eten valt.

Duif

2015 - natuurlijk mag de duif niet in het rijtje ontbreken. Deze bezoekt onze tuin heel vaak.

Putter

2016 - helaas geen geweldige foto's, waardoor het rode maskertje niet te zien is. Maar als bewijs dat een puttertje (ook wel: distelvink) in onze tuin is gespot, plaats ik toch de foto.
Dit zangvogeltje werd vroeger ook in kooitjes gehouden. De vogel moest dan zelf een vingerhoedje met water omhoog trekken om zijn dorst te kunnen lessen. Vandaar de naam 'putter'.

Vlinders:
Gehakkelde aurelia

2012 - Een gehakkelde aurelia en een hommel genieten van de zonnehoed.

Atalanta en kleine vos

2012 - De vlinderstruik trekt vele gasten aan.
Boven: De atalanta ofwel admiraalsvlinder (Vanessa atalanta) is een van de meest voorkomende vlinders in Nederland en België.
Onder: Ook de kleine vos (Aglais urticae) is een vlinder die hier veel voorkomt.

Dagpauwoog

2013 - Veel zien we de dagpauwoog (nog) niet, hopelijk gaat daar verandering in komen. De rupsen van deze vlinder houden van brandnetels, die in overvloed groeien langs de slootkant. Die mogen dus blijven staan.

Koolwitje

2013 - Ook het koolwitje heeft onze tuin gevonden. De lavendel is favoriet! Koolwitjes leggen hun eitjes graag in koolplanten, vandaar dat ze op moestuinen niet zo geliefd zijn. Hier wel!

Distelvlinder

2015 - voor het eerst zagen we een distelvlinder in de tuin. Het is een vrij algemene trekvlinder die overwintert in Zuid-Europa en Afrika.

Rups groot koolwitje

2013 - op 15 september ontdekten we deze gast op de Oost-Indische Kers.
Het groot koolwitje legt zijn eitjes op bijv. boerenkool en spruitjes. De rupsen zijn gek op koolbladeren en zeer ongewenst als je kolen in je moestuin hebt.
De sluipwesp is een natuurlijke vijand van deze rups.

Insecten:
Hommel


Bij

2012 - Een bij bij het vingerhoedskruid.
Het gaat niet goed met de bijen, met name de wilde bij. Je kunt ze helpen door veel nectarrijke bloemen in je tuin te zetten en een insectenhotel te bouwen waarin ze in de winter kunnen overwinteren. Bekijk voor meer tips de website van de bijenstichting.

Zweefvlieg

2013 - Deze zweefvlieg is ondersteboven van de phacelia, ofwel bijenvoer. Deze gemakkelijk te zaaien plant zou bijen aantrekken, maar die hebben we er (nog) niet veel gezien.

Lieveheersbeestje

2012 - Dit is een citroenlieveheersbeestje, ook wel tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje genoemd.
Dit lieveheersbeestje eet geen bladluizen, maar wel meeldauw, wat een plantenziekte is. Ideaal dus bij de bestrijding van meeldauw, ware het niet dat ze deze schimmel ook verspreiden...

2018 - halverwege oktober zit de uitgebloeide venkel vol met larven van het lieveheersbeestje. Wat een engerds!

Kleine rode weekschildkever

2012 - De kleine rode weekschildkever is een algemeen voorkomende soort in Europa. Ze zijn vaak te vinden op schermbloemigen, zoals venkel (boven) en een bloeiende wortel (onder).
Als je erop let, zie je dat ze vooral bezig zijn met paren, iets waar deze beestjes bekend om staan. Ze kunnen ook onweersbuien voorspellen, want enige uren tevoren kruipen ze massaal naar de onderkant van de bladeren.
Hun voedsel bestaat uit insekten en hun larven eten insektenlarven en slakken.

Libelle

2013 - Eindelijk is het gelukt om een libelle op foto te vangen. Een actiefoto, want hij of zij wilde niet stilzitten en vloog als een mini-helicopterdrone door de tuin. Soms stilhangend in de lucht, dan weer accelererend naar hoge snelheden. Van dichtbij zijn ze best groot en ze hebben prachtige elvenvleugels.
De libelles worden aangetrokken door de sloot naast het huis.
Enkele dagen later lukte het om ook een libelle op een zonnebloem te fotograferen:


Larve zaagwesp
2013 - Dit zijn geen rupsen, maar larven van een zaagwesp. Nog specifieker: van de ondersoort weidebladwesp (nematus miliaris). Tenminste, volgens internet, want zelf zijn we niet zulke kenners. Ze zijn wel prachtig om te zien.
Elzenhaantje

2015 - we vermoeden dat dit een elzenhaantje is, omdat de 'onkruidboompjes' waarop ze zitten veel op elzenboompjes lijken.
Het beestje heeft een zeer gezonde eetlust en kan als een plaag worden ervaren. Ze vreten veel blad weg, ook van de populier, hazelaar en wilg. Vogels schijnen ze erg lekker te vinden, dus daarom mogen ze (voorlopig) blijven.