2015, jaar 6

Winter

sneeuw in de tuin
5 februari: sneeuw! De wilg aan de overkant van de sloot is onlangs van bijna al zijn takken ontdaan en is een schim van de enorme boom die het ooit was. Hopelijk gaat de snoei er wel voor zorgen dat hij nog jaren kan blijven staan en weer volop kan groeien.

naar menu

Sneeuwklokjes

sneeuwklokjes
23 februari: gelukkig is het de sneeuwklokjes gelukt om zich door de stenenverzameling heen naar boven te worstelen. Veel van deze stenen zijn gevonden op stranden.

naar menu

Krokusjes in de heg

krokusheg
11 april: tussen de stekjes van de ligusterhaag in de voortuin zijn om en om paarse of gele krokussen geplant. De gele bloeiden iets eerder dan de paarse, dus we konden er extra lang van genieten. Tegen de tijd dat ze uitgebloeid zijn, zal het haagje weer groener worden.

naar menu

Lavendelhei

lavendelhei
29 april: de vorig jaar aangeschafte lavendelhei staat in bloei! Hij is geplant met extra turf en heeft jaarlijks wat extra turf nodig, want kleigrond is niet ideaal voor deze winterharde en groenblijvende heidesoort. De plant is ook giftig (dus niet handig om tussen de kruiden te zetten).
Deze foto heb ik ook gebruikt als achtergrond van deze pagina.

naar menu

Kersenboompje

kersenboom
29 april: het laagstam kersenboompje bloeit prachtig. Dit voorjaar is het boompje in volle grond geplant, net als het perenboompje dat links op de foto bloeit. Ook de ranonkelstruik rechts bloeit al mooi.

naar menu

Tulpen

tulpen
5 mei: de Keukenhof in het klein!

naar menu

Rara wat is het?

wespennestje
9 mei: onder de luifel van het schuurtje hing 'iets' ter grootte van een golfbal. Bij nadere bestudering leek het nog het meest op een fragiel kunstwerk van papier-maché. Gelukkig waren er geen bewoners aanwezig in dit wespennest in aanbouw.

naar menu

Zwarte tulp

zwarte tulp met spin
15 mei: de zwarte tulp is niet alleen zwart, soms lijkt hij wat paars of rood. De spin vindt hem ook prachtig

naar menu

Prins of kikker?

kikker
22 mei: ik durfde hem niet op te pakken, laat staan te zoenen. Op Eriks tuinhandschoenen bleef hij een poosje poseren.

naar menu

Badderende musjes

mussenbad
24 mei: een gezellige boel in het mussenbad, alias de drinkbak van Leroy. Liefst zou de hond ze wegjagen, maar dat mag niet van de baasjes.

naar menu

Zijtuin

aalbes
24 juni: het cirkeltje naast het huis is al een en al vrolijkheid. De aalbes geeft weer meer vruchtjes dan vorig jaar en ze zijn heerlijk.


Links staan twee potten met aardbeien naast een buxushegje. Langs het hek met gaas groeit een kamperfoeliestek en een spontaan opgekomen wilde roos (die we eerst maar even laten staan).
De witte bloemetjes zijn schildzaad (allyssum), dit plantje komt overal op en mag soms blijven staan. Ook de roze prikneus heeft een plekje bemachtigd naast de aalbes. Daarnaast en ervoor staat hemelsleutel, ook een 'vrij wilde' plant als het om uitzaaien gaat, maar ook erg charmant. Rechts ervan staat een stek van een vlinderstruik en vingerhoedskruid.
Langs de rand staan twee polletjes Engels gras, dat zich, als het goed is, gaat uitbreiden tot bodembedekker.

zijtuin
25 juni: in het halve cirkeltje staat een ooievaarsbek - geranium 'Rozanne' - van ruim een meter doorsnede. Links staat lavendelhei en rechts Kaukasische vergeet-mij-niet. Deze vergeet-mij-niet heeft ook blauwe bloemetjes en na de bloei een decoratief blad (en breidt zich goed uit).


Rechts naast de vuurkorf staat teunisbloem, erachter ligusterstekjes die nog moeten groeien. De boompjes naast de sloot komen spontaan op en worden regelmatig gesnoeid, zodat ze niet hoger worden en wel dichter. De mussen zitten graag in deze haag.
Het gras is de nachtmerrie van iedereen die graag een groen grasveld ziet, maar het is in vrij goede staat als je bedenkt dat hier in de winter nog een heus 'ruiterpad' van de hond lag.
Af en toe krijgt het 'gazon' wat voeding en zaaien we graszaad bij. Klaver en ander onkruid moeten hier ooit nog verwijderd worden, hoewel het er op lijkt dat klaver beter bestand is tegen rondjes rennende honden dan gras.
naar menu

Trap

tuintrap
25 juni: het project 'trap' is goed geslaagd. De muurtjes zullen nog met specie gedaan worden, vooral omdat slakken graag tussen de stenen zitten en daar zelfs soms eitjes leggen.
Links is een tijdelijke bank gemaakt met stenen om op te zitten. De bank en het stuk tuin achter de fotograaf moeten nog flink aangepakt worden:


tuin
25 juni: het laatste stukje wildernis. De bamboe die hier eerst stond, lijkt met succes te zijn verwijderd. De houten pallets zijn geen decoratieve elementen, maar voorkomen dat de hond in de sloot springt (gelukkig is dat maar een keer gebeurd, toen wisten we dat we een barrière moesten maken).

naar menu

Achtertuin

tuin
25 juni: langs de pergola groeit de druif, waar voor het eerst mini-trosjes aan zitten. Op de voorgrond staat lavendel en rechts naast de pergola staat ook de kerrieplant. De oranje bloemen zijn van de vuurpijl.


Eerder stonden hier ook veel aardbeienplantjes, die hebben plaatsgemaakt voor tijm, lavendel, bieslook en een tomatenplantje.

hortensia
10 juli: de gestekte hortensia bloeit in haar pot! Links lavendel, rechts marjolein en de gele bloemen erachter zijn van de kerrieplant. En ja, de (gestekte) ligusterhaag is scheef geknipt, maar dat hoort zo!


bloeiende tijm
10 juli: bloeiende tijm.


sfeerplaatje
16 juli: op de voorgrond huislook, erachter weer die fantastische kerrieplant en daarachter de mini-kas waarin drie soorten tomaten staan en ook enkele snackpaprika's (van zaadjes van snackpaprika's uit de supermarkt).


Aan het rek boven de kas zijn enkele takken opgebonden van de aalbes die om het hoekje staat.
Naast de kas staat een elzenhaag die flink wordt aangevreten door de elzenkever. De haag gaat er dus uit, dan zijn we ook direct van de elzenkever af.
Voor de scheve ligusterhaag bloeit lavendel.
naar menu

Voortuin

voortuin
24 juli: de ligusterstekjes die vorig jaar in april de grond in gingen, doen het al goed.


Helemaal rechts zijn naast het pad enkele lavendelstekken geplant. Voor het huis groeien prikneus en moederkruid, die daar spontaan opkomen (helaas laat de goudsbloem het dit jaar afweten). Links naast het raam bloeit een rode stokroos.

Het meest rechtse struikje in de haag is een buxus met bruine plekken. Waarschijnlijk heeft hij last van eenzelfde schimmel die de buxussen bij paleis Het Loo aantastte. Het schijnt dat buxus tegenwoordig vrij ziektegevoelig is. De ilex zou een goede vervanger zijn, of natuurlijk liguster (maar die is niet wintergroen en moet vaker worden gesnoeid).
naar menu

Oprit

zijtuin
24 juli: de potten waar de lavendel en stokroos in staan, stonden naast de weg met een papiertje: 'gratis meenemen'.


oprit
24 juli: veel planten op het schuine deel naast de oprit zaaien zich spontaan uit. Dat was niet helemaal volgens plan, hoewel we op dit deel vooral planten wilden die goed tegen slakken kunnen. Dat is gelukt!


hommel op kaardebol
24 juli: kaardebol is ook een plant die flink uitzaait en meters hoog kan worden. Weghalen is eigenlijk zonde, omdat het een ware supermarkt voor hommels en bijen is.

naar menu

Lampionplant

lampionplant
30 aug: de lampionplant (Physalis alkekengi) geeft een tropisch sfeertje aan de tuin. Bij de kleine foto's staan dit jaar veel foto's van de bloei tot zaadvorming van de lampionplant. Deze plant kan woekeren, dus hier staat hij in een pot.

naar menu

Onkruidbrander

Voegen schraapte ik vroeger schoon met een aardappelschilmesje, later kwam de onkruidschrobber van metaaldraad aan een stok. Dit laatste was een verbetering voor de knieën, maar niet voor de rug.
Dus... leek een onkruidbrander me wel iets. We kochten niet de allergoedkoopste, omdat die, volgens geruchten, heel windgevoelig zou zijn.
Het onkruidbranden is leuk en sommige plantjes en zaadjes maken een weldadig knisperend geluid als ze in vlammen opgaan. Het branden gaat de eerste keer veel langzamer dan de metalen schrobber, maar is leuker en minder vermoeiend.
Na enkele dagen dien je het branden te herhalen, om te voorkomen dat onkruid zich herstelt. Daarna kwam er al veel minder onkruid op!
Wel blijven restjes bruine plantjes in de voegen zitten, maar die zijn zeer gemakkelijk te verwijderen met de schrobber, want wortels hebben ze nauwelijks meer.
Ook is de brander ideaal om onkruid tussen het grind te bestrijden.
Geheel ecologisch is het niet, omdat je wel een gasfles nodig hebt, maar het is een leuke bezigheid voor een luie tuinier met pyromanische trekjes.
Eng is het ook niet meer en ik kreeg bijna zin in de nog snellere versie: de oprit met benzine overgieten en dan aansteken, maar dat ging Erik iets te ver.
Let wel op dat je niet te overmoedig wordt, want het is vuur waarmee je 'speelt'. naar menu

Kogeldistel

kogeldistel
12 sep: links geniet een spinnetje van de bijna buitenaardse schoonheid van de kogeldistel.

naar menu

Druiven

druif
19 sep: dit jaar hebben we veel druiven. Helaas groeiden ze niet allemaal goed uit, waarschijnlijk door een gebrek aan magnesium. Komend jaar gaan we de druif dus extra verwennen.
Onze eerste en enige peer werd aangevreten door insecten, maar we hopen dat volgend jaar ook een goed perenjaar wordt.

naar menu

Gekke aardappels

aardappels
6 okt: de aardappels hadden dit jaar rare vormen. We hadden ze niet zelf gepoot, maar kennelijk waren we vorig jaar enkele aardappels vergeten te rooien.
We hebben maar een paar kunnen eten, omdat de meeste van binnen wat bruin waren. Een mislukt experiment dus.

naar menu

Niet opgekomen

Helaas hoort hier geen foto bij, want dit jaar kwamen ze niet op...
De leliebollen zijn wellicht beschadigd bij het graven of stonden toch op een verkeerde plek, want dit jaar kwam er geeneen naar boven.
Ook de salomonszegel, die al vier jaar bij de voordeur groeide (en elk jaar verplaatst zou worden naar een betere plek), is verdwenen. Misschien is hij nog te redden door de bol uit te graven en te verplanten.
De bergamot is ook niet meer opgekomen en zaaien had geen succes. Er zijn nog een paar zaadjes over voor volgend jaar, maar als dat niet lukt, kopen we zeker een nieuwe plant.
Ook miste ik een aantal roze tulpen met een geel hart, waarschijnlijk waren dit bollen die na de bloei opgegraven moesten worden en aan het eind van het jaar weer uitgeplant. Deze bollen zijn niet meer terug te vinden, dus voortaan let ik extra op of de bollen die ik koop geschikt zijn voor verwildering.
Een van de doelen van de tuin is immers ook dat hij redelijk onderhoudsarm wordt.
naar menu

Zachte winter

decembertuin
5 dec: de blaadjes zijn gevallen, maar het onkruid groeit nog stevig door. Als het kouder wordt, zal ook de ligusterheg zijn blaadjes verliezen.

Deze decembermaand is uitzonderlijk warm, op 17 december is de temperatuur even hoog als op 17 augustus dit jaar (15,2 graden in De Bilt).
Daarmee werden 17 december alle warmterecords op die datum gebroken, terwijl 17 augustus de koudste ooit gemeten was.
In december sneuvelden meer warmterecords, het was ook de warmste kerst ooit gemeten.
naar menu

Kiemende zaadbol

zaad loopt uit
19 dec: de zaadjes van de blauwe distel zitten nog aan de stengel, maar beginnen uit te lopen. Om uitdroging te voorkomen, zijn ze in een potje op de vensterbank gezet.





foto op de achtergrond van deze pagina: lavendelhei (andromeda polifolia)