Papier-maché

Met oude kranten, behanglijm, kippengaas, een ballon of andere mallen kun je geweldige dingen maken.

Recycle lamp papier-maché

papiermache lampFormaat: 60 cm doorsnee

Van oude kranten maakte Danitsja papierpulp dat ze op een skippybal aanbracht. Na het drogen werd deze pulp verstevigd met honderden strookjes krantenpapier.
De binnenkant is met koperverf beschilderd voor extra reflectie, hoewel je er nog steeds de letters van krantenberichtjes doorheen kunt zien.

De papieren kap hangt op een chromen ‘hanger’. Een enkeling zal in die hanger wellicht een zogenaamde dipsauscarroussel herkennen. Die zat in ons kerstpakket.
De lamp hangt aan de slipketting die onze hond meebracht toen hij hier kwam wonen. Zo heeft dat ding toch nog een nuttige functie gekregen.

papier-mache lamp in de maak

Waxinelichthouder

 
waxinelichthouder papierpulp
formaat: hoogte 7,5 cm, breedte 7 cm

Een pot uierzalf werd beplakt met papierpulp en gekleurde glassteentjes. Daarna was het stippelen een hels karwei, maar van het eindresultaat wordt (hopelijk) iedereen vrolijk.

recycle pot

Bakje

aboriginal bak papierpulpformaat: hoogte 5,5 cm x 14,5 cm x 9,5 cm
papierpulp beschilderen

Een plastic bakje uit de supermarkt werd beplakt met papierpulp en zwart geschilderd. Daarna kwamen de kleuren.
Als ik eigen werk onderteken, gebruik ik mijn initialen (DDSR) en het jaartal wanneer het af is.
Hieronder staat nog een foto hoe het bakje halverwege was, toen had ik nog niet kunnen vermoeden hoe knallend het eindresultaat zou worden:

Koffiekopje

papier-mache kopje
formaat: 9 x 9 cm

Voor dit bakje werd papierpulp aangebracht rond een koffiekopje. Toen de pulp droog was, moest het papieren kopje in tweeën worden gesneden om hem van de mal te halen. Met stroken krantenpapier werd er weer een keurig kopje van gelijmd.