Danitsja's

Iggy, Izumi, Marlee, Zeke en Chabba


klik hier om snel naar de update van december te gaan

Hi, wij zijn Marlee, Zeke en Chabba. Wij worden de nieuwe vriendjes van Iggy en Izumi. Chabba is drie maanden jonger dan Marlee en ik. 
Het is de bedoeling dat wij wat leven komen brengen in de kooi. 
Izumi en Iggy zijn namelijk best wel oud; hun puberverhalen kun je op de vorige pagina's lezen. 

Eindelijk!
Iggy: Nou, eindelijk zijn die rittens er! Nadat de intro van de opvangrat Lester was mislukt, heeft het baasje me beloofd dat er alleen nog rittens geïntroduceerd zouden worden. Ik heb op mijn beurt moeten beloven dat ik de rittens zou opvoeden. Maar als ik had geweten dat het 6 maanden zou duren voor ze hier zouden zijn, had ik die belofte misschien niet gedaan. Ik ben nu alweer 3 jaar en 3 maanden en ik vrees dat de opvoeding van de rittens ook nog wel even kan gaan duren. Maarja, beloofd is beloofd.
Izumi: Ik ben blij dat Iggy heeft moeten beloven dat hij de rittens moet opvoeden, want ik vind het allemaal wat eng. Iggy zal me dus een beetje moeten beschermen.
Omdat Iggy zo oud is, wilde het baasje weer ratjes met hele mooie leeftijden in hun stamboom. Bij Igor en mij is dat niet echt een garantie voor een goede gezondheid geweest, maar als je Iggy ziet zou het toch moeten werken. Dus heeft het baasj
e heel lang op een reserveerlijst gestaan voor superratjes. Helaas gingen 2 nestjes niet door; het baasje zegt dat dat altijd wel zo lijkt te zijn bij superratjes, die ook nog eens vrij zeldzaam zijn.
Uiteindelijk heeft het baasje toch andere ratjes met een mooie stamboom gevonden die al geboren waren. Dus dat kon niet meer mis gaan. Het baasje heeft heel snel beslist, en toen ze zag dat Iggy's over-overgrootoma haar broer op de stamboom stond, leek dat haar een goed teken. De ratjes hebben ook meerdere familieleden van 3 jaar, dus hopelijk worden ze heel oud.
Even voorstellen 
Prehistoric Zeke
J
a, hallo! Mag ik me eindelijk even voorstellen? Het lijkt wel alsof die oude ratten niets anders doen dan kletsen!
Ik ben dus Zeke. Op 27 november 2005 ben ik samen met Marlee geboren bij Rattery Louise (nu bekend als Rattery Blazed-Amigo's).
Ik ben een blauw agoutiratje en ik lijk een beetje op Tarkan (zegt Iggy). Ik heb robijnrode oogjes.
We komen uit het P-nest, wat betekent dat onze namen met een -P moesten beginnen. Dan zou i
k eigenlijk Peke moeten heten, maar dat vonden de baasjes niet zo mooi. Dus nu heet ik voluit Prehistoric Zeke. Ik vind dat best wel stoer klinken en zoals je kunt zien ben ik gek op mammoeten. De baasjes zeggen dat ze bij Zeke altijd aan motorrijders moeten denken, maar ik weet niet of ik durf te motorrijden.
Paddy'O'Marlee 
En ik ben Marlee.
Mijn naam is een beetje afgeleid van Grizz Lee, Bruce Lee en nog het meest van Bobmar Lee. Dat lijkt weer op Bob Marley. En er is ook een boek met daarin een hond die Marley heet, een best stoere naam dus. En het pas ook wel bij onze hond die Bobby heet.
Voluit heet ik Paddy'O'Marlee, dat is ook een beetje Iers. 
Ik ben een agoutiratje en de baasjes zijn heel blij dat ze na 11 jaar van ratjes houden, eindelijk hun eerste agoutirat hebben. Ik ben er wel trots op dat ik dat ben. 
En ik ben Izumi. Ik ben samen met mijn broertje Igor op 4 juni 2004 geboren... PIEP!!!! Au Iggy, je doet me pijn!
Iggy: Jij hoeft je toch niet meer voor te stellen? De mensen weten toch nu zo onderhand wel wie je bent?
Izumi: Ma
ar dan hoef je me nog geen pijn te doen!
Iggy: Nou, pas maar op Izumi. IK mag de rittens opvoeden en als jij je netjes gedraagt mag je meehelpen. Maar... als je je niet netjes gedraagt ga ik je behandelen als een ritten, zodat je misschien eindelijk ook eens goed opgevoed raakt. Waarom denk je dat het baasje mij heeft gevraagd om de rittens op te voeden, en niet jou?
Izumi: Nou, dat is toch een taak voor oude en wijze ratjes? Dat heeft toch niets met mij te maken?
Iggy: Juist op jouw leeftijd zou je in staat moeten zijn rittens op te kunnen voeden; je hebt genoeg levenservaring daarvoor. Jammer dat je meestal gebruik maakt van je gewicht  in plaats van je hersenen. Met 440 gram ben ik dan wel 300 gram lichter dan jou, maar ik weet zeker dat mijn hersenen zwaarder zijn.
Izumi: Nou, nou, wat een praatjes zeg! Jij durft!
Iggy: Ik verwacht wat meer respect voor ouderen! Als ik er niet was geweest en ik niet zo mager begon te worden, hadden de baasjes jou allang op een zeer streng dieet gezet. Ik ben in ieder geval blij dat ik zo dun ben, want het zou jou schuld zijn als we samen op dieet zouden moeten.
Izumi: Tjee Iggy, zo heb ik het nog nooit bekeken. Is het daarom dat ik nooit yoghurtsnoep, brinta of andere lekkere dingen krijg?
Marlee: Goh, zou die dikke echt niet in de gaten hebben dat er wel wat af kan?
Zeke: Nou, als dat van die weinig hersenen klopt, misschien wel. We zullen hem wel flink wat beweging gaan geven, ik ben benieuwd of dat helpt!
Introductie
Iggy: Geachte heren. Hier de eerste introductieregels:
1. Er wordt niet gebeten, geblazen, geëgeld of dominant gemarkeerd.
2. Izumi blaast niet, ook niet alsof het lijkt dat hij dit wel doet. En als Izumi lijkt te blazen, dan heeft hij wat rust nodig, voordat hij het ontzettend benauwd gaat krijgen.
3. Izumi en ik zijn de baas; Izumi is sterk en ik ben slim.
4. Rittens hebben te doen wat grote ratten zeggen, vooral als ik het zeg.
5. Ik vind rittens lief, dus van mij hebben jullie niets te vrezen als jullie je aan de voorgaande regels houden. Izumi vindt jullie een beetje eng, maar dat gaat vanzelf over. Als jullie Izumi eng vinden dan gaat dat ook vanzelf wel over als je je netjes gedraagt.
Izumi: Dankjewel Iggy, jij weet dat echt goed te zeggen!
Marlee: Tjee zeg, het lijkt wel of we in een opvoedingskamp terecht zijn gekomen. Volgens mij is die Iggy een slimme en taaie rat waar we rekening mee moeten houden.
Zeke: Goh, dit hebben wij weer! Zou het niet kunnen dat Iggy zich brutaler en sterker voordoet dan dat hij in werkelijkheid is?
Iggy: Nog een zo'n brutale opmerking en ik jaag je de hele kooi door!!!
Izumi: Pfff... Ik ben blij dat ik geen ritten meer ben!
Eerste kennismaking
Izumi: Vandaag ben ik me rot geschrokken! Dat gepraat over pluizige rittens is allemaal leuk, maar ik schrok heel erg toen ik ze van dichtbij zag! Gelukkig had het baasje me beet en die zette me gelijk op de grond, zodat ik het niet gelijk heel benauwd kreeg. 
Iggy: Ik moest wel een beetje lachen hoor, want Izumi schrok echt heel erg. Daarna heeft hij nog bijna tien minuten met een punkkapsel door de kamer gelopen. Arme Izumi, want het baasje wilde hem eerst niet eens aaien toen hij z'n haren zo opgezet had. Gelukkig merkte het baasje snel dat Izumi ook met opgezette haren nog steeds een lief ratje is en ze heeft hem wat gerustgesteld. Het gaat vast nog wel even duren voor Izumi doorheeft dat Marlee en Zeke niet zo gevaarlijk zijn als Lester, jammer hoor!
Izumi: Jij praat nu wel heel stoer, Iggy, maar jij hebt in het begin ook lopen krijsen hoor! Je denkt wel alles van intro's te weten, maar je liet je wel ondersteboven als deurmat gebruiken door Zeke.
Iggy: Tja, waarschijnlijk zal ik toch moeten accepteren dat ik wat ouder wordt, want ze kunnen me zo op m'n rug rollen. Vooral Zeke, dat is een druktemaker. Als hij mij ziet, dan wil hij naar me toe en wordt ik omgerold, maar als Izumi komt, dan rent hij weg! Door wat oefening ben ik nu wel zover dat ik Zeke ook kan omrollen.
Zeke: Iggy is heel leuk, maar van Izumi weet ik het nog niet. Hij doet heel boos als hij ons ziet en hij heeft me laatst heel hard in m'n staart gebeten. Hij wilde dat ook bij Marlee doen, maar toen bedacht hij zich blijkbaar, want Marlee heeft er geen wondje van gekregen.  
Samen in de kooi
Iggy: Ik vind Zeke niet zo heel leuk, want hij is erg opdringerig en wil graag de baas over me spelen. Marlee lijkt me wel heel lief, maar hij is wat terughoudender, hij lijkt me zelfs wat eng te vinden. Maar dat is natuurlijk niet gek als je Izumi als voorbeeld hebt.
Ik snap nu helemaal niets meer van Izumi. Als er maar genoeg lekkers ligt, dan kijkt Izumi niet om naar de rittens, maar als het lekkers op is wordt hij gemeen. Als het aan Izumi ligt, komen de kleintjes niet in een straal van 30 centimeter in de buurt, maar dat is heel lastig als je samen in een kooi zit.
Izumi: Ben je mal, je denkt toch niet dat ik ze in m'n kooi laat? Dan wordt ik straks in m'n slaap vermoord! Laatst heeft het baasje de kooi met frambozengeur schoongemaakt, zodat ik mijn favoriete plekjes bijna niet kon terugvinden door de stank. En toen bleken Marlee en Zeke bij ons in de kooi te zitten. Marlee vluchtte gelijk naar de baas toen hij mij zag, maar Zeke vluchtte niet. Dus toen heb ik Zeke een handje geholpen. Toen hij daarna weer kwam, heb ik hem weer hardhandig uit de kooi geduwd, en dat hielp. 
Daarna ben ik heel druk bezig geweest om al hun sporen en de geur van de frambozen uit te wissen met mijn eigen geur. Het baasje klaagde al dat de kooi heel erg stonk, net goed! Sinds Iggy en ik met z'n tweeën zijn, maakt de baas de kooi eens in de twee weken schoon (de poepbakken wel vaker) en nu moest het na een week al!
Marlee: Izumi is echt niet leuk. Maar eigenlijk psychologisch gezien toch best wel interessant. Ik vind het wel leuk om met Izumi te snuffelen daarom, alhoewel je daar wel dapper voor moet zijn. 
Chabba
Iggy: He, hebben jullie al gezien dat er "Chabba" naast onze namen op de button staat? Ik ben wel benieuwd waarom!
Volgens mij kunnen Marlee en Zeke samen geen kleintjes krijgen, dus ik snap het even niet.
Marlee: Chabba is een ratje! En hij is nog maar heel klein! Hij is 22 februari 2006 geboren bij rattery Blazed-Amigos, zo heet de rattery waar wij vandaan komen nu. Dus zodoende horen we nog wel eens wat. .
Zeke: Niet om gemeen te doen, maar omdat Izumi ons niet met open pootjes ontvangt, denken de baasjes veel na. Ze zeiden dat Iggy niet zo heel goed meer kan klimmen en dat hij ooit naar een gemakkelijkere kooi moet verhuizen.
Izumi: Dat meen je niet! Iggy, zeg daar wat van!
Iggy: Ik denk dat dat wel een beetje klopt, want ik wordt wel steeds ouder. En Djaman kon op een gegeven moment ook niet meer in de kooi klimmen, en ik heb er soms ook al problemen mee. Mij lijkt de kooi van Marlee en Zeke wel leuk als bejaardenwoning.
Izumi: En ik dan? Wat moet er dan met mij gebeuren???
Iggy: Jij gaat dan natuurlijk met mij mee, wie moet me anders warmhouden en verzorgen?
Izumi: Gelukkig maar, want jij bent m'n allerbeste vriend, ik kan niet zonder je hoor!
Rustig aan
Samen zijn we net zo groot als IzumiZeke: Marlee en ik zitten nog steeds niet samen bij de grote ratten. Af en toe mogen we samen op de bank, maar dan is Izumi totaal onvoorspelbaar. Soms ziet hij je niet en mag je langs hem lopen, terwijl hij de andere keer gelijk z'n haren overeind zet en gaat dreigen. Iggy zegt dat Izumi wel een beetje op Helios lijkt qua felheid en onvoorspelbaarheid, maar dat Helios wel vrij goed met rittens overweg kon. Iggy zegt dat Izumi misschien wat onzeker is en dat hij ons als een bedreiging ziet.
Marlee: Maar dat laatste is natuurlijk onzin, Izumi is zeker twee maal zo groot als ons!
Izumi: Ik onvoorspelbaar? Ik bijt toch niet tot bloedens toe door?
Iggy: Dat niet, maar ik weet niet of je het baasje daarmee overtuigd hebt dat je goed met kleutertjes om kan gaan. Ik blijf je nog een poosje theorielessen geven, zodat je ze wat beter snapt. 
Izumi: Van Iggy moet ik de rittens observeren. Dat is wel moeilijk, want ineens moet ik weer dingen doen als springen enzo. De rittens staan op de eetkamertafel. Daar kan ik niet opkomen, maar via de naaimachine kan ik wel op de dekenkist ernaast komen. Het baasje heeft daar nu onze vakantiecamper geparkeerd, zodat ik van daaruit alles in de gaten kan houden. Ik wil ook wel op de tafel springen, maar ik denk dat niet lukt. 
Zeke is laatst wel een keer van de tafel gevallen en kwam ook op de dekenkist terecht. En hij rende gelijk mijn camper binnen! Dat vond ik brutaal en Zeke moest heel hard gillen voor de baas aanbood hem te verwijderen. Toen heb ik z'n velletje ook maar losgelaten. Het baasje keek heel verbaasd omdat ik weer niet tot bloedens toe gebeten had. Ze zei dat het misschien nog wel goed komt ook. 
Iggy: wat zijn die kleintjes snel!Iggy: Nou, ik heb er geen vertrouwen in dat het nog goed komt. Tenminste, met Izumi misschien wel, maar ik krijg een steeds grotere hekel aan de kleintjes. Izumi schaamt zich nu heel erg, want toen Djaman verlamd was, ging Izumi Djaman vaak klieren, waardoor Djaman niet meer in de groep kon. Gelukkig is Izumi veranderd en plaagt hij mij niet, we zijn gewoon hele goede vrienden. Maar Izumi zegt dat de kleintjes mij extra plagen omdat ik me zo gemakkelijk laat omrollen en dat ze dat leuk vinden, net als Izumi het vroeger leuk vond om Djaman om te rollen... Ik vind het in ieder geval niet leuk, ze zijn ook zo ontzettend snel!
Iggy
Ben ik in beeld?Izumi: Iggy doet raar. Eigenlijk al heel lang, want hij wordt op de bank bijgevoerd. Hij schept op dat hij twee yoghurtdrops per dag krijgt en vaak brinta. Omdat ik door Marlee en Zeke weer heb geleerd om op de bank te springen, heb ik ook af en toe stiekem wat geproefd. Maar nu hoeft Iggy dat lekkers ineens niet meer! Dat is toch zonde?
Iggy: Ik ben eigenlijk best wel moe, want het is een heel gedoe om twee rittens op te voeden, om het maar niet te hebben over het heropvoeden van Izumi.
Ik heb al lang last van ouderdomsverlamming, waardoor mijn achterlijfje niet goed naar me luistert. Hierdoor ben ik ook mager geworden. Het baasje heeft nu nog lekkerder eten voor me gehaald, maar dat had ik liever eens opgegeten toen ik nog wat jonger was; ik heb nu weinig trek.
Izumi: Ik vind het wel raar. Eergisteren liep Iggy nog best vrolijk te doen en gisteren en vandaag is hij heel rustig. Iggy heeft de baasje geprobeerd duidelijk te maken dat hij geen pijn heeft en niet ziek is, maar dat hij gewoon een poosje heel rustig aan wil doen. Het baasje heeft daar wel respect voor, maar toch hoor ik haar telkens de namen van Bruce, Djaman, Igor, Bobmar en Helios noemen; Iggy's vroegere vrienden en mijn broer. Het baasje waarschuwde Iggy al dat ze binnenkort naar de dierenarts gaan als Iggy niet zelf naar z'n vroegere vrienden gaat. Iggy heeft best wel een hekel aan de dierenarts, dus ik denk dat hij dat niet leuk vond.
Iggy: Ik vind het lief dat Izumi telkens bij me komt liggen, maar soms is dat ook wel vervelend, omdat ik met rust gelaten wil worden. Af en toe haalt het baasje me uit de kooi en wordt ik heel erg geknuffeld en vertelt ze me mooie verhalen over vroeger. Zojuist heeft ze me uit m'n kooi gehaald en nu zegt ze dat ik Helios, Bobmar, Djaman, Bruce en Igor moet kunnen zien...
Izumi: En volgens mij heeft Iggy hun echt gezien, want vlak daarna overleed hij heel rustig in de armen van ons baasje...

Ondanks mijn leeftijd blijf ik de bal leuk vinden
Iggy: 23 oktober 2002 ~ 10 maart 2006

 

What's up!Chabba!
Hallo! Ik ben Chabba! Ik ben op 22 februari 2006 geboren bij rattery Blazed-Amigo's.
De baasjes zijn gek op zwarte ratjes èn ratjes met opa's van vier jaar oud. Mijn opa werd maar liefst 4,5 jaar, dat is nog een half jaar ouder dan de opa van Iggy, vandaar dat de baasjes me ontzettend graag wilden hebben.
Ik ben helemaal zwart, zonder witte sokjes en zonder witte buikvlek. Nu ik twee maanden ben, begin ik wel wat te verzilveren, wat betekent dat ik witte haartjes in m'n vacht krijg.
Ik heet Chabba omdat dat zo vrolijk klinkt, net als Djaman. En natuurlijk ook omdat mijn naam met een C- moest beginnen omdat ik uit een C-nest kom.

 

Rattentaxi
Rattentaxi!!! Je mag meerijden in ruil voor snoep!Marlee: Chabba komt ook uit Zeeland, net als Zeke en ik. Omdat onze baasjes in het noorden van het land wonen, was dat een heel eind rijden. 
Gelukkig bestaan er rattentaxi's. Dit zijn geen taxi's die in het telefoonboek staan. Op rattenforums en prikborden kun je een oproep voor zo'n taxi doen als je eentje nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je rittens wilt die aan de andere kant van het land (of zelfs in België) wonen.
Veel rattenliefhebbers gaan wel eens op reis, op familiebezoek of naar rattenmeetings. En meestal vinden ze het helemaal niet erg om voor rattentaxi te spelen, als ze maar met de ratjes mogen knuffelen!
De baasjes hebben Zeke en mij uit IJmuiden gehaald, dat was nog wel een heel eind rijden, maar dat zijn we natuurlijk wel waard. Chabba kon helemaal mee taxiën tot in Dronten.
Chabba: Die rattentaxi was hartstikke gaaf! Samen met mijn broertje Chirayu ben ik naar Dronten gereisd. Dat was heel gezellig. 
Er waren ook allemaal grote rattenkerels daar, en Chirayu moest met hun kennismaken. Dat wilde ik ook wel, dus Chirayu en ik hebben heel wat streken uitgehaald met die grote kerels toen ik daar twee nachtjes bleef logeren. Daarna kwamen de baasjes me ophalen en moest ik afscheid nemen van m'n nieuwe vrienden, dat was wel jammer. Maar gelukkig schrijft Chirayu me vaak hoe het met hem en z'n kooigenoten gaat (zie ook Brieven aan Chabba).

 

Introductie
Zeke: Ik druk Chabba op de grond, zodat hij stil zit voor de foto!Zeke: Ik was wel een beetje zenuwachtig voor de introductie en ik hoopte maar dat Chabba niet net zo'n bullebak zou zijn als Izumi.
Omdat Chabba al probleemloos bij andere kerels was geïntroduceerd en Marlee en ik nog zo heel jong zijn, ging het baasje gelijk onze kooi schoonmaken.
Marlee: Daarna werden we samen in de kooi gezet met Chabba. Ik schrok wel even, want toen Chabba aan me zat, rolde ik gelijk op m'n rug; ik dacht even dat Chabba Zeke was.
Zeke: Chabba wilde in het begin helemaal niet stilzitten. Dan dwongen we hem om stil te staan, zodat wij hem konden besnuffelen, maar dan deed Chabba net of hij met iets anders bezig was en ons niet opmerkte.
Op een gegeven moment heb ik hem in z'n nekvel gepakt, omdat hij telkens wegliep. Dat hielp. Nu is het heel gezellig in de kooi.

 

Iets minder gezellig
Dit is mijn nieuwe kooi, ik heb alles met blauwtinten laten inrichtenIzumi: Ik heb Chabba gezien. Hij is heel klein! Marlee en Zeke waren al veel groter toen ze hier kwamen en de baasjes zeggen dat Igor en ik toen ook al veel groter waren.
De baasjes zeggen dat ik niet bij Chabba mag komen, want hij moet eerst goede vriendjes worden met Marlee en Zeke.
Marlee, Zeke en Chabba wonen nu in de oude kooi van Iggy en mij. Ik mis Iggy heel erg, hij was heel lief en heel anders dan Marlee en Zeke. Ik vind Zeke wat te brutaal voor zo'n klein ventje.
Af en toe loop ik langs mijn oude kooi en heb ik door de gaatjes in het plexiglas 'contact' met Marlee en Zeke. Dan zet ik mijn haren overeind en doe ik met mijn achterpoot een uitval naar de kooi. Marlee en Zeke beginnen dan te piepen en Chabba doet dat nu ook.
Ik zou wel bij ze willen zitten om de baas over ze te spelen en het baasje zegt dat we het binnenkort weer eens gaan proberen op neutraal terrein. 
Eerst moet ik wat beter worden.
Nierklachten
Izumi: Ik ben namelijk een beetje ziek en ik ben zelfs vijftig gram afgevallen. Het baasje wilde al heel lang dat ik af zou vallen, maar nu was ze een beetje bezorgd. Ik heb ook al heel lang luchtwegklachten en ik word meerdere keren per week verneveld. De dierenarts zei dat ik er zonder het vernevelen waarschijnlijk niet meer zou zijn.
Daarom gaan we ook af en toe voor controle naar de dierenarts. Laatst gingen we ook en toen had de dierenarts een splinternieuwe weegschaal. Daar heb ik even op geplast, wat de dierenarts helemaal niet erg vond; ze vond dat ik me heel braaf liet onderzoeken. 
Maar uit mijn urine bleek dat er iets in m'n bloed zit, wat er niet in hoort te zitten. Ook met antibiotica ging dat niet weg en de dierenarts zegt nu dat ik last van mijn nieren heb.
Heel veel ratjes krijgen last van hun nieren, vooral mannetjes. Vaak merkt het baasje er weinig van, behalve dat een ratje misschien wat sneller oud lijkt te worden. Meestal wordt dan aan 'ouderdom' gedacht, maar de kans is ook groot dat het om nierproblemen gaat. Dat is bij mij in wel zo.
Ik krijg nu speciaal voer wat het baasje zelf voor me mengt. Dit voer wordt gemakkelijker afgebroken door mijn nieren, waardoor er minder giftige afvalstoffen in m'n bloed komen. Door dit voer voel ik me ook veel beter! 
Het baasje zei, dat ik een beetje uit mijn humeur leek toen Marlee en Zeke hier kwamen, en dat mijn humeur er niet beter op werd door Iggy's dood. Maar nu zegt ze, dat ik eigenlijk helemaal niet zo'n brompot ben, en dat ik destijds waarschijnlijk al last van m'n nieren had. Ik zelf weet het niet, maar het zou best kunnen. 
Het baasje zegt dat oudere ratten ook preventief op een nierdieet kunnen worden gezet, omdat nierklachten vaak voorkomen. En natuurlijk omdat er voor ratten geen speciaal seniorenvoer is, zoals voor katten en honden (gek eigenlijk, dat dat niet bestaat). Mijn nieren gaan nooit meer helemaal goed werken, maar met dit dieet kan ik straks hopelijk gewoon twee jaar worden (in juni is mijn verjaardag, dan word ik de hele dag verwend!). 

Klik
HIER om meer te lezen over nierklachten en het nierdieet van Alison Campbell.
De kleintjes
Hier verstop ik me naast de kooi. Als Marlee en Zeke me vinden, dan kruip ik onder de kooi, want daar kunnen ze niet komen! Marlee: Ik vind het gezellig dat Chabba nu bij ons woont. Chabba is heel apart, want hij is nergens bang voor. En hij is heel brutaal, maar wel op een lieve manier. Chabba is ook ontzettend snel en hij is heel erg goed met verstoppertje spelen.
Zeke: Ik vind Chabba ook wel brutaal voor zijn leeftijd. Maar stiekem vind ik hem ook wel een beetje stoer. En je kunt veel van hem leren, want hij weet alle leuke plekjes in de kamer te vinden, en daar zijn veel plekjes bij die Marlee en ik nog nooit eerder hebben gezien.

Dit bot heb ik van de hond gejat, want hij had geen verjaardagscadeau voor meIzumi twee jaar!
Izumi: Op 4 juni ben ik twee jaar geworden! Al sinds Iggy's derde verjaardag heb ik me op mijn eigen verjaardag verheugd! Ik ben dan ook extra verwend!!! 
Helaas niet met niet met brinta, yoghurtdrops en dat soort lekkers, want dat is niet zo goed voor m'n nieren en m'n luchtwegklachten. Wel heb ik rijstwafels gehad en ook nog speciale grote brokken voor honden met nierproblemen.
Het baasje heeft Marlee, Zeke en Chabba ook getrakteerd op een snoepje voor m'n verjaardag. Ze wisten niet dat zij ook wat extra's zouden krijgen, en volgens mij konden ze het wel waarderen. 
Even bij m'n oude kooi kijken of Marlee, Zeke en Chabba er ook zijn Het was een leuke dag, behalve dat ik het ineens heel benauwd kreeg. Ik moest helemaal met m'n bekje opengesperd ademen, anders kreeg ik te weinig lucht. Door het vernevelen en een middeltje ging het gelukkig snel over, ook toen ik er later op de avond ineens weer last van kreeg. 
Laatst had ik het ook al ineens zo benauwd, terwijl het met m'n gereutel eigenlijk best wel goed gaat. 
De dierenarts zei, dat het waarschijnlijk een vastzittende slijmprop was, die weer los is geschoten, want bij de dierenarts was ik al niet meer benauwd. Vanaf nu zal ik dus nog vaker worden verneveld, maar dat vind ik niet erg hoor!
Nu gaat het weer ietsje beter en ik ben al een paar dagen niet meer benauwd geweest. Misschien komt het ook omdat het hier nu niet meer zo stinkt. Vreemde mensen waren namelijk de kooi van de baasjes aan de buitenkant aan het schilderen, en die zijn nu eindelijk klaar met hun stank. Sinds ze weg zijn heb ik het niet meer benauwd gehad!

 

Vernevelen
Izumi: Misschien is het wel leuk als ik wat meer over dat vernevelen vertel, want dat doe ik al ongeveer een jaar voor mijn luchtwegklachten.
Helios is ermee begonnen en hij heeft er ook wel eens wat over geschreven (klik hier om Helios zijn ervaringen te lezen). Bobmar is ook verneveld en nu is het apparaat van mij.
Ik heb dus een heel verhaal over vernevelen geschreven, maar ineens ging het baasje moeilijk doen. Ze vond mijn verhaal veel te lang, veel te saai en bij tijden zelfs te technisch. 
Ze vond het dus niet passend op deze pagina, die volgens haar 'een hoog knuffelgehalte' moet hebben. En een rat in een (vernevel)bak kun je volgens haar niet knuffelen. Wat een gek mens, hè? 
Soms snap ik helemaal niets van mensen; qua eigenwijsheid is het baasje soms nog het best te vergelijken met een rat! Maar ik ben slimmer, dus:

Klik
HIER om meer over vernevelen te lezen.

 

Izumi
Izumi: Poeh, je kunt merken dat het echt weer zomer is geworden. Gelukkig ben ik niet extra benauwd door de warmte, ondanks dat we met deze warmte niet kunnen vernevelen. 
In mijn kooi is het ook best heet, gelukkig mag ik af en toe naar muesli vissen en hangt er een natte handdoek over de kooi. En het baasje heeft speciaal voor mij een niervriendelijk, verkoelend drankje gemaakt van sojamelk en cornflakes, dat is heerlijk! Ik heb er m'n normale eten voor laten staan, zo lekker vond ik het.
Het baasje zei, dat ik er een paar weken geleden minder goed uitzag als nu, maar ik voel me ook wel weer iets beter. Ik val nog wel steeds af, maar m'n huid lijkt ook te krimpen, want ik zie er weer wat strakker uit. 
Ik dacht dat het baasje wel blij zou zijn nu ik eindelijk iets minder dan 600 gram weeg, maar ze kijkt nog steeds zorgelijk als ik van de weegschaal stap (dat heeft ze altijd al gedaan). 
Ik moet wel zeggen dat ik qua eten kieskeuriger ben geworden; ik ben gek op hondenbrokjes, spaghetti, mie en cornflakes, maar dat vlees voor honden vind ik echt niet te pruimen (af en toe gooi ik een stukje uit de kooi voor het hondenbeest, en hij vindt het wel lekker). 
Chabba: Er is iets ergs gebeurd! Izumi is namelijk vanochtend zomaar overleden. Even daarvoor zat hij gewoon nog op een verdieping in de kooi, en een poos later vond het baasje hem dood in z'n huisje... 
Hij lag er heel vredig bij, zei het baasje, en ze denkt dat hij heel rustig is overleden, zonder benauwdheid of andere nare dingen. 
Izumi overleed vlak voordat het baasje bij hem kwam kijken, dat was wel sneu voor Izumi. Ik hoop dat hij nu bij Iggy is, en bij de andere vriendjes waar hij het zo vaak over had.


Izumi: 4 juni 2004 ~7 juli 2006

 

Kleintjes worden groot
Zeke: Sinds Izumi er niet meer is, is het hier veel leuker. Ik wist wel dat hij niet bij ons in de kooi kon komen, maar zijn sporen waren wel overal in de kamer aanwezig en daardoor droomde ik soms heel naar. 
Izumi was erg groot en stoer, en nu hij hier niet meer is ben ik de grootste en stoerste geworden. 
Het baasje zegt dat ik mijn naam, Prehistoric Zeke, helemaal waar maak. Ze zegt dat mijn emoties heel ondiep liggen, ook omdat ik van het ene op het andere moment heel boos op Chabba kan worden. Ze zegt dat ik qua lompheid wel op Helios lijk, dus dat beschouw ik maar als een compliment. 
Marlee: Zeke is soms inderdaad wel snel boos. Niet op mij, maar op Chabba. Chabba kan soms best wel een klier zijn, maar ik reageer daar meestal niet op. Zeke wel, want die is best wel heetgebakerd, en dat maakt het voor Chabba extra leuk om Zeke af en toe te pesten. Gelukkig pest Chabba mij niet, het baasje zegt dat dat komt omdat ik zo koelbloedig ben. 

Chabba: Ik ben nog steeds de kleinste van ons. En de lenigste! En gelukkig kan ik ook harder rennen dan Zeke, wat wel handig is als hij boos achter me aan komt.
Door mij zijn Marlee en Zeke best stoer geworden, want in het begin vonden ze van alles eng. Van mij hebben ze geleerd waar je overal in de kamer kunt klimmen; ze konden eerst niet eens in de rieten mand omhoog komen! 
Marlee is na mij het meest atletisch en Zeke is helemaal niet lenig. 
Marlee: Soms denk ik dat Zeke jaloers op Chabba's lenigheid is. Van Chabba heb ik geleerd dat je bijna overal kunt komen, en soms hielp ik Chabba daarbij (zie ook ons Ratproof fotoverhaal). Zeke bemoeide zich daar nooit mee, hij was vast bang dat we hem uit zouden lachen. 
Laatst werd Zeke heel boos op Chabba en weet je waarom? Omdat Chabba van de bank op de tafel sprong en Zeke wilde het ook, maar durfde niet! Toen Chabba weer van de tafel werd geplukt, hapte Zeke naar Chabba!  Gelukkig kan Chabba dus veel sneller rennen dan Zeke. 
Zeke heeft ook wel eens naar Chabba gehapt toen Chabba door het baasje werd opgetild en Zeke moest wachten. Gelukkig ben ik heel stoer, zodat Zeke niet zoveel ruziezoekt met mij als met Chabba. 


Hier wachten we tot het baasje ons optilt.

Records
Chabba: Marlee, Zeke en ik hebben records gebroken! Ik heb mezelf aangeleerd om in verwarmingsbuizen omhoog te klimmen, en nu kan Marlee het ook!  
Via de verwarmingsbuizen kunnen we op de eetkamertafel komen en in de vensterbank. De baasjes zeggen dat de vorige ratjes nooit op de eetkamertafel kwamen en ook niet in verwarmingsbuizen klommen. 
Ook spring ik van de bank op de woonkamertafel, of in de andere vensterbank. Dat zijn ook weer twee dingen die de vorige ratjes nooit deden. Zeke durft nu ook al van de bank op de tafel te springen, Marlee is nog bezig het te leren. 
Ik stap ook zo van de tafel af (45 cm hoog) en ik stap ook zo vanaf de eerste etage uit de kooi, dat is ongeveer even hoog als de tafel. De baasjes hebben dat nog nooit eerder gezien! 
Zo te horen moeten de vorige ratjes dus behoorlijk slome donders zijn geweest, maar de baasjes zeggen van niet. 

Logee's
Zeke:
Een poosje terug hebben vier damesratjes hier drie weken gelogeerd. 
We hadden onze kooi al helemaal gepoetst en opgeruimd, maar ze brachten jammer genoeg hun eigen paleisje mee. 
Op de foto zie je bovenin Morgan met daarvoor Kaelin. Daaronder zit Diesel en Datsun zit daaronder. Vooral Diesel vind ik erg knap. 

Chabba: De baasjes hebben het heel druk met de dames gehad, vooral met Diesel. Diesel kreeg namelijk twee bultjes en omdat haar baasjes heel lang wegbleven, moest ze worden geopereerd. 
Diesel vond dat niet leuk, en heeft toen alle hechtingen uit een wond gehaald, en toen zat er een heel diep gat in haar buik. Voor straf hebben de baasjes haar toen nog een keer laten opereren, nu met drie lagen onderhuidse hechtingen. 
De eerste nacht zijn de baasjes zelfs opgebleven om haar tegen te houden als ze eraan ging zitten. Daarna moest Diesel een kraagje om, maar dat lukte niet omdat die net iets te groot was en Diesel niet meewerkte. Dus toen mocht Diesel elke avond bij de baasjes slapen, wij waren best wel jaloers!
Enkele dagen later ging de wond
alsnog open en kwam er ook pus uit. Toen hebben de baasjes geleerd hoe je een wond moet spoelen. Diesel vond dat helemaal niet leuk! 
Marlee: Diesel moest ook apart zitten, dat vond ze ook al niet zo leuk. Omdat haar kooi op de tafel stond, konden we haar af en toe bezoeken. Dat vond ze geloof ik wel leuk. 
Diesels baasjes schrokken wel van de wond toen ze haar ophaalden, maar een week later vertelde ons baasje al dat de wond erg goed was genezen en dat Diesel alweer bij haar vriendinnen zat. Nu zie je er helemaal niets meer van. 

Let op: als je een vakantieopvangadres zoekt of aanbiedt:

zorg dat je van tevoren goede afspraken maakt over eventuele dierenartskosten (en of je die evt. zelf kunt voorschieten of niet) 
het is handig als je contact met de eigenaar kunt opnemen om moeilijke situaties te bespreken (dierenartskosten, operaties, in laten slapen etc.) 
Van Diesels baasjes moesten onze baasjes op de dames passen alsof het hun eigen ratjes waren. Maar omdat Diesel toch wel een dure dame werd, was het erg handig dat via de e-mail contact kon worden opgenomen. 
Verliefd
Zeke: Eigenlijk ben ik best wel verliefd op Diesel. Wat een geweldig stoere naam, hè? Ze is vrij fors gebouwd, net als ik, dus ik denk dat we het samen heel goed kunnen vinden.
Marlee: Maar ik ben verliefder op Diesel dan Zeke is! Diesel is, net als ik, een agouti ratje, maar dan veel mooier, dus ik denk dat we voor elkaar bestemd zijn. 
Omdat haar ziekenkooitje op de eetkamertafel staat, heb ik mezelf geleerd om op de tafel te springen, iets dat veel sneller gaat dan het klimmen in de verwarmingsbuizen.
Chabba: Maar ik ben het allerverliefdst op Diesel! En volgens mij vindt ze mij ook leuk, want ik lijk een beetje op Kaelin, één van haar vriendinnen. Diesel is een ondeugende meid, die het leuk zou vinden om los te lopen, maar dat mag ze nog niet, omdat ze een wond heeft. Jammer hoor, want volgens mij zou ze mij geweldig vinden als ik haar alle leuke plekjes in de kamer liet zien!
Maar ik vind Kaelin ook erg leuk hoor, wij lijken best wel veel op elkaar qua kleur en gedrag.
Marlee: Ik geloof dat het niet zo slim is dat we alledrie verliefd op Diesel zijn. Chabba en ik kunnen op de tafel klimmen waar haar kooi staat, maar Zeke kan dat niet. Daarom is Zeke de laatste tijd wat knorrig en volgens mij is hij ook heel jaloers op Chabba en mij. 
Zeke: Ik ga zeker niet verliefd worden op een ander ratje dan Diesel, omdat Marlee en Chabba toevallig ook verliefd op haar zijn! Datsun en Morgan zijn al oudere dames en daar val ik natuurlijk niet op. En die Kaelin, nou, die vind ik helemaal niet leuk! Ze lijkt veel te veel op Chabba en ze is minstens zo bijdehand en lenig als hem. Zij kan nu zelfs ook al in de verwarmingsbuizen klimmen! Als ik verliefd op haar zou zijn, zou het net zijn alsof ik verliefd op Chabba was!
Chabba: En van het baasje mogen we allemaal verliefd zijn op Diesel, zolang het om een lange-afstands-relatie blijft gaan en we niet bij Diesel gaan wonen. Dat laatste lijkt me ook niet zo leuk, want dan krijg je Diesels vriendinnen op de koop toe. Om nog maar niet te spreken over een operatie die nodig is als we bij Diesel willen zijn. Ik blijf dan toch liever hier bij Marlee en Zeke wonen. 

Eerste verjaardag
Chabba: Er zijn er twee jarig hoera, hoera!
Zeke en Marlee: Dat kun je wel zien dat zijn wij!
Zeke: Vandaag zijn Marlee en ik één jaar geworden en daarom mochten we een feestje vieren. Dat was heel gezellig en we werden getrakteerd op allerlei lekkers.
Chabba: Ik vond het ook erg leuk, want het leek wel of ik ook een beetje jarig was. Het baasje zegt dat het nu niet zo heel lang meer duurt voor ik één jaar wordt (nog drie maanden) en dan mag ik ook een feestje geven.
Marlee: We kijken dus al uit naar Chabba's verjaardag! Hopelijk is zijn puberteit dan ook afgelopen, dat zou Zeke ook erg leuk vinden.


Onder narcose
Zeke: Op mijn verjaardag was ik heel blij, maar de dag erna niet. De baas ontdekte toen namelijk een bultje links naast mijn bekje. Als je de foto's van mijn verjaardag ziet, zie je het ook al een beetje.
Het baasje deed een beetje paniekerig, want ze dacht dat het om een 'kaakabces' ging. Abcessen op het kopje worden vaak kaakabcessen genoemd en ze schijnen enger te zijn dan abcessen op andere plekken. 
Het baasje zegt dat dat komt, omdat abcessen groeien. Op een gegeven moment is het abces 'rijp' en barst het open en komt de pus eruit.
Maar een abces barst niet altijd naar buiten toe open, en dat kan heel naar zijn als dat bij een kaakabces gebeurt, omdat er allerlei holtes in een rattenkopje zitten waar het pus dan terecht kan komen. Dat is zeer moeilijk te behandelen en veel ratjes zijn daardoor al overleden.
Vandaar dat ik gelijk onder narcose moest om het bultje naast m'n bek te laten onderzoeken. Gelukkig was het wel een abces en geen tumor. Op röntgenfoto's kon de dierenarts ook zien dat de bult niet door een ontsteking aan het gebit was ontstaan.
Marlee: Onder narcose is de bult opengemaakt en is al het pus eruit gehaald. Daarna is de wond gehecht, maar met de wondranden naar buiten gekruld, zodat het niet te snel aan elkaar kon groeien. Daarna moest het baasje de wond van Zeke ook gaan spoelen, maar ze had van Diesel al geleerd hoe dat moest.
Zeke: Ik weet niet precies wat ze hebben gedaan, maar wel dat ik daarna alleen moest zitten, dat vond ik niet leuk! Het baasje zei dat hygiëne belangrijk is en dat ze de grote kooi niet meerdere keren per dag kan verschonen. 
Het spoelen was ook heel vervelend en daarna moest er ook nog een naar honing stinkende zalf op de wond gesmeerd worden. 
Gelukkig werd ik wel extra verwend en af en toe mochten Marlee en Chabba even op visite komen. Na een week mocht ik weer terug naar mijn eigen kooi, omdat er geen pus was en de wond al dichtgroeide. Marlee en Chabba waren heel blij om me weer te zien, want ze waren wel een beetje onwennig. Ik had echt niet verwacht dat Chabba me zou missen en ik heb hem gelijk een paar minuten op zijn rug gelegd.

klik hier om terug te gaan

klik hier om naar boven te gaan

klik hier om verder te gaan


HOME