hier ben ik net wakker...

Danitsja's

Rattige informatie

Op deze pagina vind je algemene informatie 
over tamme ratten. Bijvoorbeeld over het gedrag als huisdier en over de verzorging. 

Mocht je nog twijfelen over de aanschaf van ratten, dan vind je hier misschien interessante dingen die je nog niet over ze wist.

skelet van de Rattus Norvegicus

Rattus Norvegicus:

Familie:  muizen en ratten (Muridae)
Kop-romplengte: 20-27 cm
Staartlengte 17-23 cm
Volwassen gewicht vrouw:
man:
190-350 gram
300-650 gram
Gemiddelde leeftijd: 2 jaar en paar maanden
Ratten zijn roedeldieren:  neem daarom minstens 2 ratten!  
Draagtijd:  22-23 dagen
Aantal jongen per worp: 4-16 en maximaal 24 (!), gemiddeld 10
Geboortegewicht:  ongeveer 5 gram
Vruchtbaar na geboorte: het vrouwtje is direct na de geboorte weer vruchtbaar
Geslachtsrijp: al met zo'n 5 weken. Mannetjes moeten van moeder en zusjes worden gescheiden als ze ongeveer 4,5 weken zijn 
Gewicht bij aankoop rat: een jonge rat moet bij aankoop tenminste 75 gram wegen
Omgevingstemperatuur: 15-21 graden Celcius, max. 25
Vochtigheidsgraad: 45-55%
Oorsprong 
De tamme rat stamt af van de wilde bruine rat (rattus norvegicus). Deze komt oorspronkelijk uit Azië (noord-China en Mongolië). Met schepen en treinen heeft de bruine rat zich over bijna de hele wereld verspreid. Rond het jaar 1550 leefden de eerste bruine ratten waarschijnlijk al in midden-Europa, rond het jaar 1700 kwamen ze vrij algemeen voor.

Door de aanleg van riolen verschafte de mens de bruine rat onbedoeld een veilige en warme schuilplaats. En in de vorstvrije riolen zijn rattenvrouwtjes het hele jaar door vruchtbaar. Als er ook nog mensen in de buurt wonen, dan hoeft de rat zich over voedsel geen zorgen meer te maken.  
De bruine rat bleek een handig zakje met DNA en omstreeks 1800 deed de rat zijn intrede in laboratoria. Hier had men graag handelbare dieren en er werd met de minst agressieve dieren verder gefokt. Sommige laboratoriumratten werden door dierenactivisten gered; rond 1850 werden al ratten als huisdier gehouden. Generaties later heeft de 'tamme rat' een zachtaardiger karakter dan zijn wilde soortgenoot, de bruine rat.
De zwarte rat
Een andere rattensoort is de zwarte rat (rattus rattus). De zwarte rat lijkt wel op de bruine rat, maar ze zijn heel verschillend. Onze tamme rat stamt af van de bruine rat en niet van de zwarte rat.  Een tamme rat met een zwarte vacht is dus een zwarte bruine rat. 
De zwarte rat is iets kleiner dan de bruine rat, heeft een langere staart en grotere oren. Waarschijnlijk is de zwarte rat rond het jaar 1100 in Europa beland met de terugkerende kruisvaarders. Rond het jaar 1400 werd al gesproken van een plaag. 
Na 1700 begon het aantal zwarte ratten in Europa af te nemen en was er een toename van het aantal bruine ratten. Nu is de zwarte rat hier vrij zeldzaam, maar op andere plekken komen ze vrij algemeen voor. Men weet niet waarom de zwarte ratten hier zijn verdwenen. Sommigen beweren dat de bruine rat de zwarte rat  heeft verdreven, maar dit is niet aannemelijk, omdat beide soorten een andere voorkeur voor voedsel en leefomgeving hebben. 
Waarom een rat als huisdier?
Ratten zijn sociale dieren en hierdoor erg geschikt als huisdier. Ze vinden het heerlijk om aandacht van hun baasje te krijgen, maar ze vinden het ook leuk om hun baasje aandacht te geven. Ratten zijn lekker stunten op het balkon intelligent, vindingrijk en van nature erg nieuwsgierig. Daarom is het ook mogelijk om ze kunstjes te leren; je zult versteld staan wat ze allemaal voor een beloning willen doen.
Als je ze aandacht, voer en water geeft zijn ze erg tevreden. Het spreekt voor zich dat je ook hun kooi schoonmaakt en dat de ratten elke dag de gelegenheid krijgen om los te lopen en met je te spelen.
Een rat is niet duur in de aanschaf en verzorging, maar je moet wel rekening houden met eventuele dierenartskosten voor als je rat ziek wordt. 
Ratten zijn vooral 's ochtends en 's avonds actief, maar ook overdag kan je leuk met ze spelen. Ze passen hun slaapgedrag aan aan hun mens, en het zijn absoluut geen dieren die alleen 's nachts actief zijn.
Beter twee dan één
Ratten zijn sociale groepsdieren. Daarom raad ik ten stelligste af om een rat alleen te houden. Een rat voelt zich veel gelukkiger tussen soortgenoten en ze spelen samen, slapen dichtbij elkaar en verzorgen elkaars vacht. Bovendien kunnen twee ratten elkaar vermaken als jij niet met ze speelt. 
Een rat alleen zal zich altijd eenzaam voelen, ook al geef je je rat nog zoveel aandacht. 
Een tweede rat is niet veel extra zorg, maar wel veel extra plezier. Een kooi die groot genoeg is voor één rat, is ook groot genoeg voor twee ratten. 
Sommige mensen beweren dat twee ratten niet zo tam worden als een rat alleen, maar dat is niet waar.
Wat wel waar is, is dat ratten die alleen zitten meer kans hebben op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld bijten. 

Er is één uitzondering op deze regel. Want sommige ratten zijn agressief naar soortgenoten (vechten tot bloedens toe) en moeten daardoor alleen zitten. Vaak zijn ze dan wel lief naar mensen. Bij de rattenopvangs zitten soms wel solitaire ratten, dus als je maar één rat wilt of mag, is het het beste om bij een opvang te kijken (zie ook de Links-pagina).  

 

Mannetjes of vrouwtjes?
Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Een flink mannetje kan wel evenveel wegen als twee vrouwtjes. Vrouwtjes zijn over het algemeen een stuk actiever, terwijl mannetjes vaak wat rustiger en aanhaliger zijn. De verschillen in gedrag zijn niet heel erg groot, want er zijn ook hele rustige vrouwtjes en superactieve mannetjes. 

Mannetjes en vrouwtjes markeren hun territorium. Af en toe laten ze druppeltjes urine achter op voorwerpen die tot hun territorium behoren. Mannetjes markeren meer en vaker dan vrouwtjes. Sommige vrouwtjes markeren vrij weinig, terwijl andere vrouwtjes hier weer heel actief in zijn. 
Baasjes zijn ook een onderdeel van het territorium en je ontkomt er niet aan om af en toe te worden gemarkeerd met een aantal druppels. Je kunt je hiertegen wel wapenen door een oude trui aan te trekken en eventueel een kleed over de bank te leggen.
Je kunt een rat leren om zindelijk te zijn, dat wil zeggen dat ze hun behoeftes in de kooi doen, maar het markeren kun je hem of haar niet afleren.
De kooi
Grootte: De grootte van een rattenkooi is onder andere afhankelijk van hoeveel beweging de ratten buiten
de kooi krijgen. Het vloeroppervlak moet voor twee ratten minimaal 60 bij 50op deze foto ben ik iets wakkerder cm zijn. Omdat een rat ook rechtop moet kunnen staan, is de hoogte minimaal  60 cm. Maar hoe groter de kooi is, hoe beter de rat zich voelt (logisch toch?).
Plaats:
De kooi mag niet op de tocht staan, niet in de zon of bij de verwarming. Zet de kooi niet te dicht bij de luidsprekers van je stereo, en niet op de grond. Een rat voelt zich het fijnst als hij op ooghoogte van zijn mensen staat. 
Bij ons staat de kooi in de woonkamer. Hierdoor krijgen de ratten veel aandacht, want als je langs de kooi loopt, verschijnt er vaak een superlief rattenkopje uit hun slaaphuisje...
Bodembedekking:
Zaagsel is een slechte bodembedekker voor ratten, dit is te stoffig en kan luchtwegproblemen veroorzaken. In verband met besmetting met mijt, zijn hooi en stro ook ongeschikt, tenzij je het voor gebruik 24 uur in een vriezer legt. 
Betere bodembedekkers zijn bijvoorbeeld
Hemparade en Aubiose op hennepbasis (klik op de productnaam voor meer informatie) of Corbo op maïsbasis. 
Zelf gebruiken we Hemparade in de toiletbakken en elke verdieping is bedekt met kranten en krantensnippers. De kranten worden vaak verschoond, omdat ze vrij snel naar urine gaan ruiken. 
Hemparade absorbeert urine beter en ruikt dus minder snel. Daardoor hoeft het minder vaak verschoond te worden dan kranten, alhoewel ik de toiletten wel om de twee dagen verschoon. 
Hemparade wordt aangeraden bij ratten (en paarden) met luchtwegklachten, omdat het weinig stof bevat. Voor gebruik moet je het wel bevochtigen met een plantenspuit, zodat aanwezige stofdeeltjes neerdalen en het ook meer vocht kan opnemen. 
De minihemp is minder stoffig dan de grote balen hemparade. Als ik ratjes met luchtwegklachten heb, zeef ik de hemparade uit de grote balen altijd (het is ook een goede compost voor de tuin). Bij minihemp is dit niet nodig. Hemparade is puur biologisch en er worden geen bomen voor gekapt. 
Boomtakken: Takken in de kooi zijn leuk om in te klimmen of aan te knagen. Niet alle boomsoorten zijn geschikt voor ratten, het beste kun je takken van onbespoten wilgen- of fruitbomen gebruiken. 
Hoe oud worden ratten?
Ratten worden niet erg oud. Gemiddeld worden ze ongeveer 2 jaar en enkele maanden. Soms komt het voor dat een rat 4 jaar wordt, maar dit is vrij zeldzaam. Djaman, Iggy en Bruce hebben we onder andere uitgezocht, omdat zij een voorouder van 4 jaar in hun stamboom hebben.
Soms importeren fokkers ratten uit andere landen om hun goede eigenschappen, bijvoorbeeld hun leeftijd. Van één zo'n geïmporteerde rat is bekend, dat hij een voorouder heeft die maar liefst 5,5 jaar oud is geworden! Zo'n uitzonderlijk hoge leeftijd is natuurlijk heel zeldzaam en dit komt bijna nooit voor bij ratten. 
Mijn ratten hebben de volgende leeftijden bereikt: 

Igor:
Helios:
Boris:

Izumi
Bobmar Lee:
Tarkan:
Tibilé:
Bruce Lee:
Jetamia:
Grizz:
Djaman:

Iggy:

1 jaar en 2 maanden (rattery, broer van Izumi)
1 jaar en 5 maanden
(opvang, broer van Bobmar)
1 jaar en 8 maanden
(slangenvoerfokker)

2 jaar en 1 maand
(rattery, broer van Igor)
2 jaar en 4 maanden
(opvang, broer van Helios)
2 jaar en 4 maanden 
(rattery, broer van Tibilé)
2 jaar en 4 maanden 
(rattery, broer van Tarkan)
2 jaar en 5 maanden
(rattery, broer van Djaman en Iggy)
2 jaar en 6 maanden
(dierenwinkel)
2 jaar en 7 maanden 
(slangenvoerfokker)
2 jaar en 9 maanden
(rattery, broer van Bruce Lee en Iggy)

3 jaar en 4 maanden (rattery, broer van Bruce Lee en Djaman)
Knagen
De voortanden van de rat blijven altijd groeien en om ervoor te zorgen dat de tanden kunnen slijten, moet een rat altijd knaagmateriaal ter beschikking hebben, bijvoorbeeld een knaagblok en/of knabbels. Ook kun je je ratten af en toe een walnoot geven om open te knagen. Onze rat Grizz begon aan meubels te knagen toen zijn favoriete knabbels uitverkocht waren! Toen de knabbels er weer waren, was het probleem over. 

 

Knarsentanden 
Net als katten kunnen ratten zoiets als spinnen. Ze maken dan een soort tandenknarsend geluid. Als ze het heel erg naar hun zin hebben, gaan de oogjes soms ook meebewegen, als je dit voor het eerst ziet lijkt het een beetje eng. 
Dit knarsentanden kun je opwekken door ze te knuffelen (als ze dat willen), maar soms ook door heel lief tegen ze te praten. Jonge ratten houden soms nog niet zo van knuffelen, maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze dit op prijs stellen en hoe vaker ze beginnen te "spinnen".

 

Husky, siamees, dumbo, haar- of staartloos?
Net als bij de meeste huisdieren, wordt bij ratten ook op uiterlijke kenmerken gefokt. Meestal zijn dit kleuren en tekeningen in de vacht, zoals albino, agouti, blauw, husky, siamees, japanner, blessed, capped enz. De oogkleur kan variëren van rood tot bruin. 
De laatste jaren zijn ook andere varianten 'in de mode' geraakt, zoals dumbo, rex, fuzz en naakt. Deze ratten zijn eigenlijk gefokt op een afwijking, waarbij waarschijnlijk veel inteelt is gebruikt. Deze varianten werden geïmporteerd uit andere landen, waardoor bijvoorbeeld bijna alle dumbo's hier familie van elkaar zijn. Hierdoor bestaat, net als bij bijvoorbeeld hondenrassen, een grotere kans op 'raseigen afwijkingen' (bijvoorbeeld nu al: de lage productie van moedermelk bij naakt, of de oogontstekingen bij rex, fuzz en naakt).

Dumbo:
Dumboratten komen tegenwoordig vrij veel voor; dit zijn ratten met grote, laag ingeplante oren. Voorzover tot nu toe bekend is, ondervinden deze dieren geen last van hun 'gemoderniseerde' uiterlijk. 
ik wil alleen poseren als ik een snoepje krijgRex: Onze rat Tarkan was een rex, in zijn vacht zaten een soort krulletjes. Zijn vacht was vrij dun en later kreeg hij kale plekken in zijn vacht. Hierdoor had hij sneller last van warmte of kou dan zijn gladharige broer Tibilé. Er zijn rexen met een betere beharing dan Tarkan, maar door de gekrulde haren biedt de vacht waarschijnlijk weinig isolatie bij kou en warmte (zie ook fuzz- en naaktratten hieronder). 
Ook hebben rexratten meer kans op oogontstekingen door wimperhaartjes die in het oog krullen. Dit kan er soms toe leiden dat een oog operatief moet worden verwijderd. Deze afwijking komt ook voor bij fuzz- en naaktratten en is een 'raseigen' kwaal bij bepaalde hondenrassen. 

Fuzz- en naaktratten:
Een fuzzrat is een rat met bijna geen vacht, op sommige plekken groeit een beetje haar en op andere plekken is de rat kaal. Een naaktrat heeft helemaal geen haar. Fuzz- en naaktratten moeten dus leven zonder het comfort van een vacht. 
Een rattenvacht heeft een isolerende werking bij kou en warmte. Daarnaast biedt de vacht bescherming tegen krab-  en bijtwondjes. Ratten hebben scherpe nageltjes en als ze over elkaar heen klimmen, beschadigt de blote huid vrij snel, waardoor sneller abcessen kunnen ontstaan. Daarnaast communiceert een rat met zijn vacht; een boze rat zet bijvoorbeeld al zijn haren overeind. Ook kun je aan de conditie van de vacht vaak zien of een rat ziek is. 
Het gemis van vacht is niet het enige nadeel van naaktratten, want naakte zogende moedertjes staan erom bekend dat ze een verminderde melkproductie hebben, soms geven ze zo weinig melk dat de rittens doodgaan als er geen pleegmoeder wordt gevonden. Daarnaast hebben naakt en fuzz meer kans op de oogontstekingen die bij rex zijn genoemd. 
Dit lijken mij genoeg nadelen om geen fuzz- of naaktvariatie te nemen en er zeker niet mee te fokken!
Staartloos: Deze ratten worden zonder staart geboren. Een rat die zijn staart kwijt is door een ongeluk, is wel staartloos, maar heeft niets te maken met de gefokte staartloze ratten. 
Een staart is heel belangrijk voor een rat. De staart speelt een grote rol bij het evenwicht en staartloze ratten zijn hierdoor veel minder behendig dan gewone ratten. Daarnaast is de staart een soort  temperatuurregelaar voor de rat. Als een rat het warm heeft, gaat er veel bloed naar de staart zodat het lichaam af kan koelen. En bij kou gaat er juist minder bloed (en warmte) naar de staart, zodat de rat op temperatuur blijft. 
Het bekken van staartloze ratten is door het ontbreken van de staart ook anders gevormd. Hierdoor hebben staartloze vrouwtjes vaker problemen bij de bevalling en is er een verhoogde kans dat rittens en moeder bij de geboorte overlijden. Ook hebben staartlozen vaker last van zenuwbeschadigingen bij hun achterlijf. 
Omdat er zoveel nadelen zijn, zou het fokken met deze ratten verboden moeten worden. 
Staartloze ratten komen, voorzover ik weet, nog niet voor in Nederland voor. In Amerika wordt er bij sommige rattery's wel mee gefokt, waarbij ze vaak proberen om het evenwicht van staartlozen te verbeteren. Maar er schijnen ook fokkers te zijn die minder geduld hebben, en die gewoon de staarten van pasgeboren rittens amputeren. Ik hoop dus, dat ze hier nooit 'in de mode' raken. 

 

(Veilig) loslopen
Ratten moeten per dag een uur of langer kunnen loslopen; lekker onderzoeken, rennen en spelen (ook met de baasjes). Dit loslopen moet veilig en onder toezicht gebeuren. Zorg er dus voor dat ze niet bij gevaarlijke dingen (elektriciteitskabels, planten, sigaretten enz.) kunnen komen. Pas ook op dat je niet per ongeluk op je rat gaat staan of zitten, en let op bij het openen en dichtdoen van deuren.
Een rat moet ook niet bij waardevolle voorwerpen kunnen komen, want ratten kunnen het niet nalaten om af en toe eens ergens aan te knagen.
Tijdens het loslopen vinden ratten het heerlijk om tussendoor een knuffel of een snoepje te krijgen. Ze vinden het vaak gezellig om bij je te zitten en komen regelmatig naar je toe.
Onze ratten rennen soms een heel eind achter een vinger aan of ze klimmen in onze broekspijp omhoog, iets wat we natuurlijk belonen. Ratten op commando dingen laten doen is erg leuk, maar werkt niet altijd, want ratten kunnen ook heel eigenwijs zijn.
Als wij in de woonkamer zijn, staat de kooi meestal open. Als je ratten wat ouder zijn, weten ze vaak goed wat wel en niet mag tijdens het loslopen, dus dat is geen probleem. Als ze er even genoeg van hebben, dan gaan ze vanzelf weer terug in hun kooi, vaak om er even later weer gezellig uit te klimmen.
Je kan een rat ook mee naar buiten nemen, maar let er wel op dat hij geen kou vat. Je kunt speciale tuigjes voor ratten kopen, zodat ze niet "per ongeluk" ontsnappen. Een rat vind het heerlijk om in je mouw mee te gaan, maar je kan hem ook leren om op je schouder te zitten. 

 

in deze pot wordt ons voer bewaardWat mag een rat niet eten?
Veel dingen die mensen eten zijn niet goed voor ratten, zoals: chips, chocola, koek, taart, alcohol, zoetigheden, sterk gekruide of zoute etensresten, melk en teveel eiwitrijk voer. Let er dus op dat ze er tijdens het loslopen ook niet bij kunnen komen! Ook (huiskamer)planten kunnen giftig zijn, klik hier voor een lijst met giftige planten.
Geef ratten bij voorkeur onbespoten groenten en fruit, maar geef ze hiervan niet teveel. Omdat uien, rauwe aardappels en koolsoorten gassen in de rattenmaag kunnen veroorzaken, mogen ratten dit niet hebben. Ratten kunnen namelijk niet boeren. Ook pindakaas en andere smeuïge substanties zijn gevaarlijk, want hierin kunnen ratten stikken.
joepie, lekker buitenspelenAandacht
Als je je ratten voldoende aandacht geeft, dan krijg je een lief en vriendelijk huisdier. Toch zijn er ook ratten die niet zo lief zijn, en vaak komt dit omdat ze alleen in een kooi zitten en/of te weinig aandacht krijgen. Een rat wil, net als een hond, aandacht en waardering van zijn baasje hebben. 
Als een rat te weinig aandacht krijgt, is hij soms slim genoeg om om aandacht te vragen. Hij kan bijvoorbeeld "leren" dat als hij aan meubels gaat knabbelen, zijn baasje naar hem toekomt. 
Ik heb eens op een rat gepast die soms de visite begon te krabben en te bijten. Deze rat kreeg volgens mij te weinig aandacht en leek vrij gefrustreerd. Veel mensen vonden deze rat eng en ook ik vertrouwde hem niet meer nadat ik en anderen werden gebeten en gekrabd. Toen ik op deze rat ging passen, heb ik de rat voor het eerst opgepakt met een leren jas over m'n handen (wat moet dat een eng gezicht voor die rat zijn geweest!). Door de rat telkens een beetje spuug op mijn vinger te geven, raakte hij vertrouwd met mij. 
En tot mijn grote verbazing bleek deze rat (na enige aarzeling) een echte knuffelrat te zijn! Hij ging tussen mijn handen liggen en liet zich heerlijk knuffelen. Verder gedroeg hij zich voorbeeldig als hij af en toe maar lekker geknuffeld werd. Andere mensen die de rat kenden, beschouwden het bijna als een wonder dat hij zo mak en lief was. Toverwoord: AANDACHT!!! Toen de rat weer door zijn baasje opgehaald werd, spartelde hij ontzettend tegen... Dit, in tegenstelling tot mijn rat Jetamia, die eigenlijk nooit geknuffeld wilde worden, totdat ik een paar dagen weg was geweest...  
Een andere rat die ik kende, werd plots "agressief" toen zijn baasje drie maanden op vakantie ging. De rat zat alleen in zijn kooi en kreeg water en voer van mensen die de rat nauwelijks aan durfden te raken. 

 

Fokken
Als je niet wilt fokken zet dan nooit een mannetje bij een vrouwtje! Ratten kunnen wel 15 rittens krijgen, dus je moet zeker weten dat elk ritten een goed baasje krijgt! Mannetjes moeten op een leeftijd van ongeveer 4,5 weken van hun moeder en zusjes worden gescheiden, omdat ze dan al vruchtbaar kunnen zijn!
Als je wel wilt gaan fokken, is het aan te raden om lid te worden van een rattenfokkersvereniging (zie de Links-pagina) en contacten op te doen met andere rattenfokkers. Ook moet je je verdiepen in stambomen en erfelijke ziekten, om te voorkomen dat je een lijn opzet met erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld: luchtwegproblemen, megacolon, tumoren enz.)
. Ratten worden immers al niet zo oud.
Omdat ratteneigenaren een rat willen die gezond oud wordt en ze er een hekel aan hebben om naar de dierenarts te gaan, is het belangrijk om te fokken met ratten met een goede afstamming. Daarom fokken rattery's vooral met stamboomratten, omdat je via een stamboom informatie kunnen achterhalen over bijvoorbeeld de gezondheid en leeftijd van voorouders en familie. 
Als een rat een stamboom heeft, hoeft dit niet te betekenen dat hij of zij ook fokgeschikt is; je zult eerst meer moeten weten over andere ratten in de 'lijn'. 

 

Dierenwinkel, rattery of opvang?
Dierenwinkel: Ratten kun je beter niet bij een dierenwinkel kopen.
 * Veel dierenwinkels kopen ratten van fokkers die slangenvoer kweken. De ratten zijn vaak niet handtam, er is niets bekend over de afkomst (vaak inteelt) en door slechte hygiëne en/of verzorging kunnen ze ziektes hebben (besmettelijk voor je andere ratten).
* Het komt vaak voor dat personeel niets van ratten weet en toch adviseert over het houden van ratten. Vele beginnende rattenliefhebbers maken hierdoor een aantal klassieke fouten. Bij mij zat Jetamia alleen, ze at hamstervoer en zat op zaagsel, fout, fout en fout! 
* Jonge mannetjes en vrouwtjes worden soms niet op tijd  gescheiden, waardoor de kans bestaat dat je een zwanger vrouwtje koopt. Dit gebeurt vrij vaak! Ook gebeurt het vrij vaak dat mensen 2 mannetjes kopen, waarvan eentje later toch een vrouwtje (en dus zwanger) blijkt te zijn! Bobmar en Helios komen ook uit zo'n "verassingsnest".  
Rattery: 
* Ratten van een rattery zijn vaak niet duurder dan in een dierenwinkel! Ze worden niet verkocht als slangenvoer en vaak moet van tevoren gereserveerd worden.
* Er worden zo gezond mogelijke ratten gefokt met een goede levensverwachting, een lief karakter en eventueel een mooi uiterlijk. 
* De ratten zijn handtam en zitten in schone kooien. Ze hebben een stamboom, evenals hun ouders. Hierdoor kun je de afkomst controleren, bijvoorbeeld op inteelt of op de kleuren van voorouders. Bij ziekte van je rat, kun je de eventueel de fokker raadplegen. 
* Ratteryratten worden niet persé ouder dan dierenwinkelratten. Een aantal ratteries is wel bezig om ratten te fokken die zo gezond en zo oud mogelijk kunnen worden. 
*** Niet elke rattery fokt volgens dezelfde principes, dus laat je door diverse ratterys informeren als je ratjes wilt reserveren.
Opvang:  
* Een knaagdieren- of rattenopvang bemiddelt voor ratten die een nieuw baasje zoeken. Soms zitten er "probleemratten", maar in de meeste gevallen gaat het om lieve dieren die "wegens omstandigheden" weggedaan zijn. 
* Er worden ook vaak jonge ratjes naar een opvang gebracht, zogenaamde "oeps"-nestjes. Bijvoorbeeld van iemand die een zwanger vrouwtje in de dierenwinkel heeft gekocht en een goed tehuis voor de jongen zoekt. Deze rittens zijn vaak liefdevol opgevoed. 
* Net als in een dierenwinkel, is vaak niet veel bekend over de afkomst van een opvangrat.  

kijk dan hoe mooi ik ben

Ratten vangen
Als je ratten hebt, is het handig als je ze snel kunt vangen als dit nodig is. Onze ratten gaan op commando zelf hun kooi in. Als wij met een blikje yoghurtsnoepjes gaan schudden als ze loslopen, dan rennen ze heel snel naar de eerste verdieping van hun kooi. Als beloning krijgen ze dan een snoepje. Met een beetje geduld en een aantal yoghurtsnoepjes kun je ze dit vrij snel leren!

 

Het ideale huisdier?
Als je ratten kent, dan weet je vast al dat ze superlief zijn. Als je ook hun gedrag als huisdier kent, dan lijken ratten bijna het meest ideale huisdier. Je kunt ratten aaien, knuffelen, kunstjes leren en mee uit wandelen nemen. Ze hechten zich aan hun mensen en zijn gek op aandacht. Zelf krijg je natuurlijk ook aandacht van je tamme ratten, want ze vinden het vaak leuk om met je te spelen, bij je te zitten of om je te "wassen".
Als je weinig tijd hebt, maar wel een huisdier wilt, dan zijn ratten ook heel geschikt. Als je je ratten 's avonds loslaat, dan kunnen ze overdag in hun kooi blijven. Zorg er wel voor dat je twee of meer ratten hebt, want een rat vind het niet leuk om alleen in een kooi te zitten.

 

ik kan echt goed poseren!Kietelonderzoek
In een laboratorium zijn ooit een aantal wetenschappers bezig geweest met het kietelen van ratten. Zij concludeerden hierna dat ratten kietelig zijn! Ratten maken een voor ons onhoorbaar geluid als ze gekieteld worden, een soort lachen dus. Zouden ratten dan ook gevoel voor humor hebben? Soms denk ik van wel, vooral als ik weer eens tranen in m'n ogen heb van het lachen om de malle fratsen die mijn ratten uithalen.
Allergisch voor dieren? Bioresonantietherapie!
Mijn vriend Erik WAS allergisch voor katten, honden, pollen, hooi, enzovoort (toevallig niet voor ratten). Nadat hij in 1998 met bioresonantie-therapie behandeld is, heeft hij geen allergische reacties meer gehad (zonder medicijnen!). Vroeger ging hij niet graag op visite bij mensen met katten, maar nu kan hij zelfs rustig slapen in een kamer waar meerdere katten rondlopen!
Er zijn mij een paar gevallen bekend waarbij deze therapie niet aansloeg, maar het is de moeite van het proberen waard (en de prijs valt mee). Het is toch jammer als je je huisdier weg moet doen wegens allergie, terwijl je ook de allergie de deur uit kan doen. Voor meer informatie over bioresonantie-therapie, klik hier.

ben jij bang voor ratten? Tibilé vond deze foto in negatief wel heel eng

Als je naar aanleiding van deze website ratten wilt kopen:
Mocht je naar aanleiding van deze website ratten willen aanschaffen, bedenk dan dat ik hier vrij algemene informatie over ratten geef. Ik raad je aan om je goed voor te laten lichten over bijvoorbeeld eetgewoontes, bodembedekking, ziektes, speeltjes en andere dingen. Op internet is veel informatie over ratten te vinden en er zijn ook boeken over de ratten als huisdier te koop (of in de bibliotheek).
Bij de Links op mijn website vind je een ook een aantal websites met veel informatie over ratten.

klik hier om terug te gaan

klik hier om naar boven te gaan

klik hier om verder te gaan


HOME