Danitsja's

R A T T I G E  T A A R T T O P P I N G

Materiaal: gips en acrylverf    Grootte: 21 cm doorsnee, 12 cm hoog 

Dit rattenbeeld heb ik in opdracht gemaakt, om als taarttopping op een bruidstaart te dienen. De ratjes liggen knus tegen elkaar aan en hun staarten zijn in een hartje gekruld.

Op deze pagina krijg je een beetje een indruk 
hoe ik te werk ben gegaan.

Het aanstaande bruidspaar wilde een bijzondere taarttopping voor een bijzondere trouwdag. 
Het bruidspaar runt een rattenopvang in Groningen, vandaar dat er een rattige taarttopping moest komen.  

Hoe kwam het beeld tot stand?
Eerst heb ik op papier een aantal schetsen gemaakt. 
Van de twee leukste ideeën zijn nog eens twee schetsen in klei gemaakt. 

Op de foto zie je één van deze kleischetsen. Uiteindelijk viel de keus op de andere schets.  
Hier is de andere schets al gedetailleerd uitgewerkt. 
Het uiteindelijke beeld wordt in gips gegoten. Hierdoor is er bij het ontwerp al rekening gehouden met de vorm van de mal en tegenmal. Je kunt bijvoorbeeld niet werken met gaten of erg dunne onderdelen.

Om de staart structuur te geven, heb ik vitragestof in de klei gedrukt. In de rand van de ondergrond heb ik ook enkele knaagsporen van ratjes aangebracht, want dat is wel zo natuurlijk. 

Toen ik helemaal tevreden was, moest er een gietmal worden gemaakt.
Deze gietmal is gemaakt door meerdere lagen vloeibaar rubber op het kleibeeld aan te brengen. 
Met vloeibaar rubber krijg je exacte kopieën. 

Omdat rubber elastisch is, is de gietmal ook flexibel. Om tegen te gaan dat het rubber door het gewicht van het gegoten gips van vorm verandert, moet er nog een tegenmal worden gemaakt. 
Nadat de lagen vloeibaar rubber op het kleibeeld waren aangebracht, heb ik met behulp van  schotjes van plastic en plakband het beeld in vier delen verdeeld. 
Daarna is gips over het beeld heen gegoten en gedrupt, waardoor het gips de buitenvorm van het beeld aannam. De plastic schotjes zorgen ervoor dat de tegenmal in vier gipsdelen is verdeeld. 

Bij beelden met een ingewikkelde vorm, kunnen tegenmallen uit veel meer delen bestaan. Want het afgietsel moet natuurlijk niet in de tegenmal  blijven steken; dan moet de tegenmal gesloopt worden om het beeld eruit te krijgen.
De rubbermal wordt in de tegenmal geplaatst, waarna de tegenmal bijeen wordt gebonden met een stuk fietsband. 
Hierna wordt nog eenmaal gecontroleerd of de rubbermal niet klem zit tussen de tegenmal en dan kan een eerste afgietsel worden gemaakt.  
Nadat het gips is bijgewerkt en gedroogd, kon het beschilderen beginnen. De ratjes moesten lijken op twee bestaande ratjes: Rakker (wit) en Lodewijk (zwart)
Aan de pootjes en oren is schaduw toegevoegd, zodat het zo echt mogelijk lijkt. 
De staart is behandeld met een bruin patina, zodat de staart er een beetje vies uitziet (ik houd niet van staarten wassen, dus dit is bij m'n eigen ratten ook zo ;-) ). 
De zwarte rat (Lodewijk) kreeg nog wat grijze haren in z'n snoet. 
Voor sprekende oogjes heb ik nog een wit stipje in de oogjes gemaakt en toen keken de ratjes me toch wel heel snoezig aan.
Ratje Rakker was zeer te spreken over haar 'standbeeld'

En hier zie je het resultaat op de trouwdag. Helaas had de taartenbakker er geen rekening mee gehouden dat er een topping op de bovenste etage hoort te staan (grrrr...), dus kregen de ratjes een ander eervol plekje waar ze wel veel meer aandacht kregen ;-).