Danitsja's

D R A K E N
klik om de draken groter te zien

 

Ik houd wel van mythologische wezens zoals draken. Op deze pagina kun je twee verschillende draken van me zien. 
Het origineel is gemaakt van pottenbakkersklei. Daarna heb ik rubbermallen gemaakt om de draken in gips te kunnen gieten. 
Ook vind je hier een wandbord van een draak en een feniks. 
Draak met toren ~ Eigen werk ~ hoogte: 13 cm breedte: 30 cm
Deze draak is een wierookhouder. Het wierookstokje wordt in de bek gestoken en de bak eronder vangt de as op. 
Nadat de draak klaar was, bleek dat er ook een waxinelichtje in de toren past. 

 

De steenstructuur is met een satéprikker in de toren gekrast. De bak waar de drakeneieren in liggen, heeft de structuur van een stukje kant. Met vitragestof heeft de drakenhuid ook een mooie structuur gekregen. 

 

De toren bij deze draak is afgewerkt met een patina om hem een verweerd effect te geven.
Eerst heb ik de toren een basiskleur gegeven. Nadat de laag droog was, heb ik een laag patina aangebracht en daarna weer weggepoetst met een doek. Hierdoor bleef patina in de voegen van de steentjes achter en ook de stenen hebben een verweerd uiterlijk.  
In plaats van een speciaal patina te gebruiken, kun je ook met gewone verfkleuren experimenteren.  

 

Op deze foto kun je mooi de structuur van de vitrage in de klei zien. Deze draak is ook voorzien van een laagje glitterverf. 

De gipsen tegenmal voor het gieten van deze draak bestaat wel uit 24 delen! Het is dus ook elke keer een heel gepuzzel om de mal gietklaar te krijgen ;-). De tegenmal bestaat uit zoveel delen, omdat er zoveel vormen in de draak zitten. En bij het maken van de mal moet je wel zeker weten dat je het originele beeld weer kan lossen uit de tegenmal. 
Er worden ook tegenmallen gebruikt die slechts eenmalig gebruikt worden; dan wordt het beeld uit de mal gehakt (bijv. bij bronsgieten). Voor gipsgieten moet de tegenmal vaker gebruikt kunnen worden.
   
Draak met schatkist ~ Eigen werk ~ hoogte: 12 cm breedte: 11 cm
klik om de draken groter te zien

Deze draak bewaakt een schat. De schat bestaat uit een kist met juwelen, een kroon, een zwaard en heel veel muntjes. 
Deze draak is ook weer afgewerkt met een structuur van vitrage. De draken beschilder ik bijna altijd met een metallic verf, omdat ik denk dat dat draken er in het echt ook zo uitzien ;-).

Hier zie je de schat. Uit de kist hangen kettingen en juwelen en de draak zit op een berg muntgeld. Daartussen ligt nog een kroon met juwelen.

Hier zie je nog meer muntgeld en een zwaard van een ridder. Of toch het zwaard van de koning die z'n kroon hier ook verloor?

Hier zie je een paars metallic geschilderde draak. Wist je dat je metallic verf zelf kunt maken door een kleurtje door zilver- of goudverf te mengen?
klik om de draken groter te zien
Op de rechterfoto zie je het origineel van pottenbakkersklei. Op de foto zit er al een laag vloeibaar rubber over de klei en de ondergrond. 

 

Drakenbord ~ Diameter: 23 cm

Het origineel van dit drakenbeeld vond ik op een rommelmarkt. Het was een gouden, plastic voorstelling die op een achtergrond van rood stof was geplakt. 
De stoffen achtergrond heb ik meerdere malen gelakt, zodat het rubber niet aan de stof kon plakken. Daarna heb ik er een mal voor gemaakt.
Het plastic origineel ligt nu in een kast, terwijl de gipsen kopie in huis hangt te pronken ;-). 

De twee borden hierboven zijn deels bewerkt met een wit patina, waardoor je nog heel subtiel de kleuren eronder kunt zien.
Hieronder zie je nog een detail van het bovenste drakenbord, waar ik ook kleine details met een wit patina heb bewerkt.