Danitsja's
B O E D D H A ' S

Op deze pagina kun je mijn boeddhabeelden bekijken. 
De boeddha's zijn allemaal gipsen afgietsels van bestaande beelden.

 

Boeddha op lotusbloem
Hoogte: 14 cm
Breedte:11 cm
Deze boeddha is een afgietsel van een bestaand beeld. Met vloeibaar rubber heb ik een mal gemaakt en van gips heb ik een tegenmal gemaakt, zodat de vorm precies hetzelfde blijft. 
Linksboven zie je hoe het hele beeld eruit ziet. Bij de rechterboeddha is de lotus niet meegegoten. Vaak maak ik gips 'op gevoel' aan en blijft er wel wat over na het gieten. Dat restje giet ik dan op goed geluk in een andere mal ;-).
De linkerboeddha is met een soort zandverf beschilderd dat Glitzersand heet. Er zitten allemaal korreltjes in deze verf en ook veel glitters. Het geeft een heel apart en ruw effect. De linkerboeddha is net als de boeddha's hierboven met metallicverf beschilderd.

 

Smiling boeddha met hond
Hoogte: 11 cm
Breedte: 13 cm

Deze gezellig lachende boeddha is ook gemaakt door een mal van een bestaand beeld te maken. 

De boeddha op de foto is eerst beschilderd en daarna heb ik een witte laag verf over het beeld aangebracht en dit uitgewreven met een doek. 

 

De boeddha hiernaast is eerst rood gemaakt en daarna zijn er andere kleuren op gedept. Daarna is er ook een witte laag verf over aangebracht die later is uitgepoetst. 

De boeddha's hieronder zijn niet beschilderd. Door verf door het gips te mengen, zijn ze aan hun kleur gekomen. Je kunt dan met verschillende kleuren gieten.  

klik hier voor grotere plaatjes

Boeddha met schijf

klik hier voor grotere plaatjesHoogte: 18 cm
Breedte: 12 cm

Deze boeddha is ook gemaakt van een bestaand beeld. 
Bij de boeddha hiernaast is als laatste laag donkere patina aangebracht en weggepoetst. De verhoging is beschilderd met zwarte glitzersandverf. 

De linkerboeddha is met witte glitzersandverf beschilderd. Daarna zijn de lijnen met goudverf beschilderd. 
De rechter boeddha is eerst in verschillende kleuren gedept, alvorens een laatste, witte laat aan te brengen en uit te poetsen.
De rechterboeddha is ontstaan doordat er gips overbleef na het gieten ;-).  Deze boeddha is met bruin patina afgewerkt. 
Boeddha met bordje
Hoogte: 6,5 cm
Breedte: 5 cm

Dit is het eerste beeldje waarvan ik ooit een mal heb gemaakt. Deze kleine boeddha draagt een bordje waar vaak chinese tekens op staan zoals: geluk, harmonie en liefde. 


Setje boeddha's 

Slapende boeddha:
hoogte: 8 cm
breedte: 9 cm

Gapende boeddha:
Hoogte: 10 cm
Breedte: 7 cm


De linker boeddha slaapt en heeft een zak en een ketting bij zich. 
De rechter boeddha gaapt en rekt zich uit. 


Omdat de rubbermal van de gapende boeddha veel moest uitrekken tijdens het lossen van het beeldje, was deze mal redelijk snel versleten. 
Bij de slapende boeddha is er nauwelijks rek nodig om het beeld te lossen en deze mal bestaat nog steeds.

Hieronder zie je nog een aantal losse beeldjes:
Gapende boeddha

De middelste boeddha z'n huid is met zwart glitsersand beschilderd, waarin glitters en korreltjes zitten. De oogjes en het mondje zijn met goud beschilderd. 

 

Slapende boeddha
klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes
Ik vind het leuk om met heel veel details te werken tijdens het schilderen. De linkerboeddha heeft bijvoorbeeld ooghaartjes, gelakte vinger- en teennageltjes en natuurlijk een rode stip op z'n voorhoofd. Ook de ketting die de boeddha heeft is leuk te versieren en soms geef ik de boeddha's ook roze lippen en glitters boven de oogleden ;-). 
De rechterboeddha vind ik ook schitterend, omdat ik het wat Maya-achtigs vind hebben met dat 'whitewash' erover. 
De linker boeddha vind ik ook erg mooi, hij is met paars en rood geschilderd en gedept en daarna heb ik een laag goudverf aangebracht en weer weggepoetst. 
De boeddha rechts is met meerdere groentinten geverfd en daarna is er een laag blauwe patina overheen gekomen. 

 

Confucius
klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes klik hier voor grotere plaatjes
Hoogte: 32 cm
Breedte: 9 cm

Confucius is geen boeddha, maar een chinees wijsgeer/filosoof. Hij leefde van 551-479 voor Christus en nog steeds zijn wijze uitspraken van hem bewaard. De bekendste is misschien wel: "Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet."

Het originele beeld is van hout. Doordat de gipsen Confusius zonder tegenmal is gegoten, is deze Confusius wel anders van vorm dan het origineel. Hij is bijvoorbeeld wat dikker en kijkt vriendelijker. 
De rubbermal voor dit beeld is inmiddels al versleten. Dat komt omdat het rubber erg uitgerekt moet worden om het beeld uit de mal te krijgen, waardoor het sneller slijt. Omdat er soms veel spanning op de mal staat tijdens het lossen, komt het knotje soms niet goed uit de mal. 

klik hier voor grotere plaatjes. Het linkerbeeld is met meerdere kleuren gedept, alvorens als laatste laag een laag goudverf te deppen.
Het rechtse beeld is met een basiskleur gemaakt en daarna met goud gedept. 
Het linker beeld is op heel aparte wijze beschilderd, namelijk door het beeld met theezakjes te deppen. Hierdoor krijgt het beeld een oud effect. Grappig is, dat het beeld in de loop der tijd donkerder lijkt te worden.

Het rechter beeld is een experimentje met olieverf. Olieverf blijft drijven op water en als je verschillende kleuren verf verdund in het water drupt, krijg je hele leuke effecten. 
Dit beeld is ontstaan door het in contact met de olieverf op het water te brengen. Op deze manier kun je ook heel leuk vellen papier 'kleuren', bijvoorbeeld als je bijzonder briefpapier wilt maken.