Danitsja's

D R E A M C A T C H E R S
Op deze pagina kun je mijn dreamcatchers oftewel dromenvangers bekijken. Ook kun je verschillende Indiaanse legendes lezen over het ontstaan van de dreamcatcher.  

Wat is een dreamcatcher?
Indianen hangen al heel lang dreamcatchers boven hun slaapplaats om slechte dromen weg te houden. Het web van knoopjes filtert je dromen. Alleen goede dromen kunnen je bereiken door het gat in het midden. Slechte dromen raken verstrikt in het web van knoopjes en verdwijnen bij de eerste stralen van de morgenzon. 

 

Dreamcatchers en symbolen
Het web van knoopjes in het midden staat symbool voor een spinnenweb.
De cirkel om het web staat voor de cirkel van het leven. Bij sommige Indianenstammen staat de cirkel symbool voor de tocht van de zon langs de hemel. 
De veren symboliseren adem en lucht en ze wapperen in de wind. Volgens Indiaanse traditie gebruiken mannen andere veren dan vrouwen, omdat de taken van mannen en vrouwen ook heel verschillend zijn. 
Ook worden soms zogenaamde
krachtvoorwerpen aan de dreamcatcher gehangen. Dit kan een afbeelding van een totemdier zijn, maar bijvoorbeeld ook een tand of stukje huid. Ook stenen, schelpen en dennenappels worden aan dreamcatchers gehangen.  
Als het web met acht steken aan de cirkel vast zit, dan staat dit symbool voor de acht poten van de spin. Zijn er zeven steken gebruikt, dan verwijzen ze naar de Seven Prophecies van de Indianen.
Dreamcatchers voor baby's worden gemaakt van wilgentakken en pezen. De wilgentak zal op den duur uitdrogen en knappen door de spanning van het web. Dat is niet erg, want deze dreamcatcher symboliseert daarmee de tijdelijkheid van de jeugd. Dreamcatchers voor  volwassenen gaan langer mee en worden gemaakt van vezels. 

 

Legendes over het ontstaan van de dreamcatcher
Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de dreamcatcher, en in alle verhalen wordt de dromenvanger geassocieerd met het web van een spin. Hieronder kun je drie verschillende Indiaanse legendes lezen, die allen toch zeer verschillend zijn over het ontstaan en de werking van de dreamcatcher. 

 

Nokomis
Al enkele dagen keek grootmoeder Nokomis toe hoe een spin haar web spon. Op een dag kwam haar kleinzoon binnen, die zijn schoen pakte om de spin dood te slaan. "Doe hem geen pijn," zei Nokomis, waarop haar kleinzoon vroeg waarom niet. Nokomis glimlachte, maar gaf geen antwoord.
Toen haar kleinzoon weg was, bedankte de spin de oude vrouw: "Al vele dagen bewonder je het web waar ik aan werk. Ik wil je iets geven, omdat je mijn leven hebt gespaard. Zie je hoe ik mijn web maak? Kijk en leer van mij, want elk web zal slechte
dromen vangen, en alleen de goede dromen zullen door de opening in het midden gaan. De slechte dromen raken verstrikt in het web, en zullen verdwijnen bij de eerste zonnestralen. Je zult je alleen de goede dromen herinneren als je ontwaakt."  Sindsdien maken de Indianen dreamcatchers.

 

Iktomi
Toen de wereld nog jong was, kreeg een oude Lakota- man een visioen. Iktomi, de leraar van wijsheid, verscheen aan hem in de vorm van een spin. Iktomi begon in een oude taal te vertellen over de cirkel van het leven, hoe we als baby geboren worden en van kinderen doorgroeien naar volwassenen. Uiteindelijk worden we oud en moet er voor ons gezorgd worden als voor een baby en is de cirkel rond. 
Iktomi pakte een vogelnest uit een boom, dat gemaakt was van wilgentakken en paardenhaar. Er zaten ook veren in. Iktomi begon een  web te spinnen in de ronde vorm van het nest. Hij vertelde over de lessen van de Great Spirit en de harmonieuze kracht van de natuur. Toen Iktomi klaar was, gaf hij het web aan de oude Lakota-man. 
Het web was een perfecte cirkel en er zat een gat in het midden. "Als je in de Great Spirit gelooft," vertelt Iktomi, "zal het web goede dromen en ideeŽn vangen, en de slechten zullen door het gat verdwijnen. Gebruik het web om je mensen en jezelf te helpen om je doel te bereiken en om ideeŽn, dromen en visioenen goed te gebruiken."
De oude Lakota-man deelde zijn visioen met zijn stam en nog steeds gebruiken vele mensen de dreamcatcher als het web van het leven. Het wordt in onze huizen of boven het bed gehangen om dromen en visioenen te schiften. De goede dromen worden gevangen in het web van het leven en blijven daarin, de slechte vliegen weg door het gat in het midden.

 

Legende Ojibwe Dreamcatcher
In de oude wereld van de Ojibwe Natie, woonden alle stammen op een plaats genaamd Turtle Island. Volgens oude Ojibwe verhalenvertellers, zorgde Asibikaashi (Spinnenvrouw) voor alle kinderen. Maar om een voorspelling te vervullen,  verspreidden alle stammen zich over de vier windhoeken van noord-Amerika. Asibikaashi moest hierdoor veel reizen om voor al haar kinderen te blijven zorgen en dat was heel vermoeiend. Om Asibikaashi te helpen, gingen de Indiaanse moeders, zusters en grootmoeders zelf de magische webben voor de nieuwe baby's weven. Sindsdien maken de Indianen zelf de dreamcatchers.
Over Asibikaashi wordt verteld, dat ze eens de zon terugbracht bij de mensen.  Als je bij zonsopkomst op zoek gaat naar Asibikaashi's web, dan kun je zien hoe het glinsterende dauw op het web elke zonsopgang vangt. 

 

Vormen
De meeste dreamcatchers zijn rond van vorm, maar in delen van Canada en noordoost-Amerika worden ook dreamcatchers gemaakt in de vorm van een druppel of sneeuwschoen. 
De dreamcatcher op de foto hiernaast is gemaakt van twee cirkels, maar er zijn ook spiraalvormige dreamcatchers. Op het plaatje hieronder kun je een dreamcatcher in de vorm van een oog zien.
Natuurlijk zijn er allerlei vormen te verzinnen voor een dreamcatcher, kijk maar eens naar hoe een spin die haar web weeft.

 

Veren
Uiteraard zijn in winkels allerlei veren te koop, ook veren die geverfd zijn in allerlei kleuren. Maar het leukste is om zelf je veren te zoeken in de natuur. Vooral bij plekken met water is het goed veren zoeken, en je zult versteld staan van het aantal verschillende veren wat voor het oprapen ligt. Het is natuurlijk ook handig als je iemand kent die kippen, duiven of parkieten heeft om je verzameling uit te breiden.